De energie wordt duur betaald

Het was een leerzaam moment voor de imperiale dromen van RWE. De rechter in Arnhem stak een stokje voor de doorzichtige juridische truc waarmee RWE een 50%-aandeel van Essent in de kerncentrale Borssele dacht te kopen. Zoals Grossmann het wilde gaat het voorlopig niet door.

Het eerste gevolg is natuurlijk dat aan de overnameprijs wordt geknabbeld. En niet zo’n beetje. Zonder de helft van kroonjuweel Borssele is Essent zo een miljard minder waard. Maar de verkoop gaat toch door, werd haastig verklaard. Nu tekenen, straks afrekenen. De provincies en gemeenten hebben de opbrengst al ingeboekt.

Waarom moest die verkoop ook al weer? Omdat we hier te klein zijn. Alleen door op te gaan in een groot (buitenlands) concern kunnen we ons redden op de grote wereldmarkt. Ik heb daar nooit in geloofd. RWE en Vattenfall (de koper van Nuon) moeten hun aankoopmiljarden terugverdienen. Omslaan over de klanten is dan het handigst.

Intussen is er al te veel bezuinigd op onderhoud, winst gaat voor het belang van burger en bedrijf, zei organisatie- en bestuurskundige Theo Camps vrijdag in Netwerk.

In Frankrijk hebben ze er binnenkort ook ervaring mee. Als de Franse electriciteitsgigant EDF wordt geprivatiseerd moeten de consumentenprijzen 20% omhoog. Overal is er een andere smoes. Eerst naar de markt om de prijzen laag te houden. Daarna prijsverhoging om op de vrije markt te kunnen investeren, overleven, of zo maar, omdat het kan.

    • Marc Chavannes