Als ik praat, verlies ik een fles whisky

Eind november 2008 stapte Kay van de Linde (1962) op als spindoctor van Rita Verdonk. Hij had haar beweging Trots op Nederland tijdens een gastcollege „gebakken lucht” genoemd. Van de man die eerder ook al geen grote successen boekte als campagneleider van Pim Fortuyn en van de partij Leefbaar Nederland, is sindsdien vrijwel niets meer vernomen.

Waar bent u gebleven?

„Ik blijf uit beeld. Ik kan helemaal niets zeggen.”

Waarom niet?

„Als ik praat, verlies ik een weddenschap met Peter Kee, redacteur bij het programma Pauw & Witteman.’’

Wat staat er op het spel?

„Een fles whisky van vijfhonderd euro. Die win ik als ik twee jaar lang mijn mond weet te houden over mijn huidige activiteiten.”

Maar op uw eigen website staat dat u dit voorjaar op Curaçao werkte voor het kamp dat een Si wilde bij het staatkundig referendum?

„Ja, dat heb ik erop gezet nadat het nieuws over mijn werkzaamheden op de Antillen uitlekte.”

Verder wil Van de Linde publiekelijk niets zeggen om de kostbare fles drank niet in gevaar te brengen. Maar in zijn directe omgeving valt wel te vernemen waarom de luidruchtige persstrateeg, die het vak leerde in de Verenigde Staten, nu liever zwijgt. Hij zou zich de kritiek hebben aangetrokken dat hij als woordvoerder veel te veel zelf in het nieuws kwam. Niemand weet wie de spindoctor van Geert Wilders is en dat is misschien wel veel handiger en effectiever, kreeg hij steeds te horen. Het heeft de campagneleider aan het denken gezet.

Omdat zijn schoorsteen toch moet roken en hij verdere reputatieschade wil vermijden, adviseert hij nu met zijn firma Press Strategies (crisiscommunicatie) in Hilversum alleen nog maar discreet ‘corporate klanten’. En die hebben helemaal geen behoefte aan een woordvoerder die op de voorpagina’s van kranten opduikt.

„Ik heb al zes maanden gezwegen”, zegt Kay van de Linde trots. Afgekickt van een loodzware verslaving, zo klinkt het. En hij zal volhouden. Pas met de feestdagen van 2010 horen we weer van hem. Het gerucht wil trouwens dat hij de zomervakantie in Hotel Van der Werff op Schiermonnikoog stukslaat.

Marcel Haenen

Eerste deel van serie over mensen die plotseling uit de actualiteit zijn verdwenen.

    • Marcel Haenen