Worden Rubina en Mohammed rijk en gelukkig?

Rubina en Mohammed wonen in krotjes in een arme wijk van de Indiase stad Mumbai. Ze speelden mee in de film ‘Slumdog Millionaire’ en nu zijn ze beroemd. Maar het is de vraag of Rubina en Mohammed later net zo gelukkig worden als het jongetje dat in de film een televisiequiz wint.

Het is niet moeilijk een mooie foto te maken van Rubina Querishi. Ze kijkt je lachend aan met haar grote bruine ogen. Je moet alleen scherp stellen.

Geen wonder dat de Britse filmmaker Danny Boyle de 9-jarige Rubina uitkoos voor de film Slumdog Millionaire. Die film gaat over een jongetje uit een sloppenwijk in de Indiase stad Mumbai. Hij doet mee aan een televisiequiz en wint. Hij krijgt veel geld. En hij vindt zijn verdwenen vriendinnetje terug.

Misschien heb je de film ook gezien. Miljoenen mensen zijn naar de bioscoop gegaan om Slumdog (wat zoiets betekent als ‘straathond’) Millionaire te bekijken. Alle belangrijke acteurs en actrices in de film zijn nu beroemd. Ze reisden in februari naar Hollywood om daar maar liefst tien Oscars te krijgen, de belangrijkste Amerikaanse prijzen voor mooie films.

Rubina ging ook mee. En net als haar buurtgenootje van elf, Mohammed Azharuddin die ook in de film meespeelt, mocht ze naar het pretpark Disneyland in Californië. Daarna was de pret voorbij. Ze moesten terug naar de sloppenbuurt in Mumbai waar ze in werkelijkheid ook wonen. Daar werden ze met veel gejuich ontvangen. Iedereen was trots. Ze gingen terug naar school en ze konden weer ongestoord spelen met andere kinderen op straat.

Maar zo is het niet helemaal gegaan. Van alle andere spelers in Slumdog Millionaire zie je regelmatig berichten in de krant of beelden op televisie. Maar ze zijn niet zo vaak in het nieuws als Rubina en Mohammed. Dat komt doordat al die andere spelers een gewoon huis hebben, een huis waar geen rioolwater binnenstroomt, en met een dak dat niet lek is. Zij zijn gewoon soms in het nieuws omdat ze in Slumdog Millionaire hebben meegespeeld.

Maar Rubina en Mohammed staan in de schijnwerpers omdat ze in Slumdog Millionaire hebben meegespeeld én omdat hun ouders zo arm zijn dat ze geen fatsoenlijk huis hebben. Ze zijn zélf ‘slumdogs’. Het is de vraag of ze later net zo rijk en gelukkig worden als Jamal, de hoofdrolspeler in de film.

Sommigen zeggen dat filmmaker Danny Boyle zijn kindsterren heeft uitgebuit. Dat is flauwekul. Hij heeft geregeld dat Rubina en Mohammed naar een goede school kunnen en dat ze geld krijgen, later als ze groot zijn. Maar dan moeten ze wel op school blijven.

Nee, er zijn andere mensen die hun toekomst verstoren. Zoals de op sensatie beluste journalisten die hen niet met rust laten. Eén van hen, uit Engeland, zei zelfs dat hij een sjeik was die Rubina wilde kopen van haar vader. Of zoals de politici die Rubina en Mohammed gebruikten om stemmen te trekken voor hun partij, maar vorige maand de sloppenwijk van de kinderen met de grond gelijk lieten maken omdat alle hutjes zonder vergunning waren gebouwd. Maar ook hun ouders zelf, die niet goed bestand zijn tegen alle publiciteit.

Het laatste nieuws is dat Rubina en Mohammed (en hun ouders) nu ieder kunnen kiezen uit twee flatwoningen: een van de filmmaatschappij en een van de gemeente. Het zijn geen heel grote appartementen, maar het is beter dan wonen in een hutje van golfplaten. De ouders hebben nog niet besloten. „We willen wel twee huizen”, zei één van hen.

En de buren in hun oude buurt? Die hebben niets te kiezen. Zij krijgen geen woning. Zij zijn maar gewone ‘slumdogs’. Rubina en Mohammed zelf dromen intussen van het maken van nieuwe films, zodat ze later nog beroemder worden

    • Wim Brummelman