Winst Ballast Nedam verdampt

Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft in de eerste zes maanden geen winst geboekt, als gevolg van de crisis op de vastgoedmarkt. Waar het bedrijf vorig jaar nog 7 miljoen euro overhield na de eerste twee kwartalen, draait de beursgenoteerde bouwer dit jaar break even in dezelfde periode.

Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de cijfers. Ballast Nedam verwacht over het hele jaar 20 tot 26 miljoen euro winst te boeken. Vorig jaar was dit nog 24 miljoen euro.

Vooral de divisie die woningen en kantoren bouwt en ontwikkelt verdient minder dan vorig jaar. Het bedrijfresultaat verdampte van 11 miljoen in de eerste zes maanden van 2008 tot 0 in de dezelfde periode van dit jaar. Slechts één project van 44 woningen waar Ballast Nedam zowel ontwikkelt als bouwt ging van start. „Door onvoldoende voorverkopen kon een handvol geplande projecten niet doorgaan”, zegt bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx . Aan het eind van vorig jaar waren er 3.217 woningen in aanbouw bij Ballast Nedam, nu zijn dat er 2.643, een daling van 18 procent.

Ballast Nedam verwacht op de korte termijn geen verbetering van de resultaten van de divisie Bouw en Ontwikkeling. De woningmarkt zit volgens het bedrijf op slot door het gedaalde consumentenvertrouwen en beperkte beschikbaarheid van financiering. Wel verwacht de bouwer dat de winstgevendheid van de divisie na de crisis zal aantrekken. Als de economie herstelt, zal de vraag naar woningen weer aantrekken en er zal schaarste ontstaan doordat veel projecten nu uitvallen, redeneert Ballast Nedam.

De infrastructuurdivisie van Ballast Nedam boekte een beter resultaat dan in de eerste helft van vorig jaar. De omzet steeg van 282 miljoen naar 300 miljoen euro en het bedrijfsresultaat steeg van 5 miljoen naar 7 miljoen euro. „Infrastructuur draait nog aardig door”, zegt Bruijninckx. „Natuurlijk is het wel zo dat als wij minder woonwijken bouwen we ook minder riolen moeten leggen. We verwachten ook dat de crisiswet voor het versnellen van infraprojecten een steun zal zijn.”

Ballast Nedam sluit ontslagen niet uit. „Er komen geen grote rondes”, zegt Bruijninckx. „Maar in dunbevolkte regio’s en bij onze fabrieken die bouwmateriaal maken gaat het fors minder en daar zullen we ons op aanpassen.”