Waarom kijken modellen op de catwalk zo boos?

Somber, leeg, onheilspellend, chagrijnig. Ton Andringa uit Gasselte komt geen woorden tekort om de blikken van mannequins te beschrijven. „Waarom kijken die modellen altijd zo boos als ze over de catwalk lopen. En dat terwijl hun collega’s in tijdschriften hun hele gebit bloot glimlachen?”

Modejournalist Cathy Horyn beantwoordde deze vraag onlangs in The New York Times. Zij schreef: modellen kijken zo, omdat hen dat backstage wordt gevraagd.

Dat klopt, zegt Bas Andrea, catwalk regisseur. „Als ik een show doe, krijgen de modellen van tevoren een briefing. De ontwerper gaat bijvoorbeeld voor stoer of nonchalant.” En dat moeten de modellen dan uitstralen.

En soms, zegt modefotograaf Peter Stigter, worden de mannequins een handje geholpen. Dan hangt er een groot bord boven de catwalk waarop staat welke ‘vibe’ ze moeten uitstralen. „Bijvoorbeeld be strong!” Stigter zit al 22 jaar in het vak en fotografeert honderden shows per jaar, van Viktor & Rolf tot Dior en Gaultier. Hij denkt dat een model zo min mogelijk aandacht moet trekken met zijn of haar gezicht, zodat er zo veel mogelijk aandacht is voor de outfit. En persoonlijk vindt hij dat een lachend catwalkmodel er ook wel raar uitziet. Een glimlach leidt inderdaad af, zegt catwalk regisseur Andrea. „Ogen kunnen ook vrolijkheid uitstralen. Een catwalk is bovendien soms 30 meter lang, zo lang kun je een glimlach niet vasthouden. Tegen de tijd dat het model aan is gekomen voor het fotomoment is het een grimas geworden.” De foto’s in tijdschriften, zegt Andrea zijn momentopnames, dat heb je beter in de hand.

Stigter heeft als modefotograaf trouwens wel shows gezien met stralende modellen. Ontwerpster Sonia Rykiel werkt altijd met blije, lachende modellen. Ook Anna Sui’s laatste collectie werd getoond door glimlachende meisjes.

En de meest dodelijke blik die hij ooit heeft gezien? „Die is van het Italiaanse model Mariacarla Boscono, we noemen haar altijd grumpy girl.”

Lees het stuk van Cathy Horyn, bekijk een top zes kwade blikken en meer via: nrcnext.nl/links.

    • Hanina Ajarai