VS kopen minder 'giftige' leningen op dan verwacht

Het Amerikaanse plan om ‘giftige’ bezittingen op te kopen van banken pakt een stuk kleiner uit dan oorspronkelijk gedacht. Het ministerie van Financiën heeft bekendgemaakt dat het 30 miljard dollar uittrekt om banken te verlossen van complexe hypotheekproducten en andere probleemderivaten, om zo de balansen van de banken hiervan te verlossen. Negen private investeerders leggen nog een 10 miljard dollar in, zodat het totale bedrag komt op 40 miljard dollar.

Daarmee is de omvang van de operatie veel kleiner dan in april werd aangekondigd. Toen gingen de autoriteiten er nog van uit dat van het totale steunplan van 700 miljard dollar voor de financiële sector 100 miljard zou worden uitgetrokken om giftige bezittingen op te kopen.

Private investeerders zouden, zoals toen werd verwacht, dat bedrag verveelvoudigen. Het ministerie zegt nu dat het klimaat in de financiële sector dusdanig is verbeterd dat de operatie kleinschaliger kan. Een woordvoerder zei dat de 30 miljard „toereikend is onder de huidige omstandigheden”, maar dat het bedrag kan worden opgevoerd, mocht dat in de toekomst toch nodig zijn.

Op de financiële markten wordt getwijfeld aan de effectiviteit van het nieuwe plan. Banken hebben naar schatting 2.000 miljard dollar aan probleembezittingen op hun balans staan, waarvan de meeste verband houden met de ingestorte Amerikaanse markt voor hypotheken. Vergeleken daarbij wordt het bedrag dat nu wordt uitgetrokken om deze activa op te kopen, erg klein geacht. Bovendien moet de waarde van veel van deze bezittingen worden afgeschreven en wordt deze afwaardering realiteit als het bezit daadwerkelijk wordt verkocht.

Banken zijn terughoudend met verkopen. Dat de Amerikaanse overheid de koper is, verandert daar volgens waarnemers niet veel aan. De probleembezittingen verhinderen banken in de tussentijd om nieuwe kredieten te verlenen, wat de economische activiteit belemmert en het herstel van de economie bemoeilijkt.