Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

Terzake. De Belgische politieke partijen CD&V, sp.a en N-VA leggen Vlaams regeerakkoord voor aan hun achterban en een reportage over het katholieke geloof dat weer opbloeit in Wallonië. Canvas, 20.00-20.40u.

Netwerk. In Japan zijn de zorgrobots al niet meer weg te denken uit het ziekenhuis en de verwachting is dat binnen twee jaar ook in Nederland robotarmen te hulp schieten bij de verzorging van patiënten. Een verslag met voor- en tegenstanders van deze innovatie. Verder aandacht voor de onenigheid na het besluit van gemeentebestuur van Katwijk om een opvang voor alcohol- en drugsverslaafden in het fusiedorp Valkenburg te vestigen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Verslag over de plannen om Scheveningen als badplaats weer internationale allure te geven. Ned.2, 22.15-23.00u.

Nacht van Calvijn

De nacht van Calvijn. Vandaag 500 jaar geleden werd de reformator Johannes Calvijn geboren. In alle werelddelen wordt uitvoerig bij Calvijns leven en werken stilgestaan. In het speciale programma onder meer de volgende onderdelen: 0.40u.: Hoe Calvijn ben jij? een zoektocht naar de bekendheid van Calvijn in Nederland; 01.25u.: Calvijn in debat: de katholieke Calvijn, een discussie onder leiding van Antoine Bodar; 03.20u.: De Internationale Calvijn, documentaire; 03.45u.: Internationale kerkdienst; 04.45u.: Calvijn in debat; De twijfelende Calvijn, verslag van een debat met o.a. Prof. Dr. Anne van der Meiden. Ned.2, 0.35-06.15u.

documentaire

Het uur van de wolf: Festival Express. Reportage over de trein die in 1970 vijf dagen door Canada trok met The Band, The Grateful Dead, Janis Joplin, Delaney & Bonnie, Buddy Guy, Ian & Sylvia. Waar deze Festival Express stopte, werd opgetreden. Verder werd er gerookt, geblowd, gedronken, gevreeën en gefeest, volgens velen het langste rockfeest ooit: the party to end all parties. Zie ook www.festivalexpress.com. Ned.2, 22.50-23.50u.

Informatief

Profiel: Mart Smeets. Het leven en de carrière van Mart Smeets (62), sinds 1973 in dienst bij Studio Sport en decennialang ‘Mr. Tour de France’. Frits Abrahams schreef vorige week: „Als in interviews met hem het onderwerp doping ter sprake komt, krijgt Mart Smeets, het geweten van de Nederlandse wielerjournalistiek, altijd iets defensiefs over zich.” Ned.2, 21.20-22.00u.

praatprogramma

Friday night with Jonathan Ross. Gasten zijn de illustere Britse modeontwerpster Vivienne Westwood, James May, een van de presentatoren van het populaire autoprogramma Top Gear, en de Amerikaanse singer/songwriter Rufus Wainwright. De Schotse troubadour Poalo Nutini treedt op. BBC 1, 23.30.35u.

Muziek

North Sea Jazz. Rechtstreeks vanaf de 34ste editie van North Sea Jazz Festival. Hans Mantel, Andrew Makkinga en Hadassah de Boer praten met artiesten, organisatoren en publiek. Met optredens van George Benson, BB King, Duffy, Lee Ritenour en Toots Thielemans. Ned.3, 23.00-0.20u.

Amusement

VOC. Satirisch programma met Steyn de Leeuwe, Loes Haverkort, Sophie Hilbrand, Filemon Wesselink en Sander Lantinga. Ned.3, 21.20-22.00u.

Monkey dust. Harde satirische animatiereeks van de BBC. Morbide grappen over allerhande taboeonderwerpen. Canvas, 0.00-0.30u.

Ronde van Frankrijk

Tourjournaal. Nieuws en reportages uit de Ronde van Frankrijk met onder meer een verslag van de vandaag verreden rit. Ned.1, 19.28-20.00u.

Tour 2009. Praatshow over de Ronde van Frankrijk, gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke, vanavond vanuit een klooster in La Seu d’Urgell met als gasten wielrenner Serge Pauwels en musicus en tv-maker Ben Crabbé. Eén, 21.45-22.35u.

Studio Sportzomer De Avondetappe. Terugblik op de etappedag en ander Tournieuws. Gasten Maurits Hendriks van het NOC*NSF en Edwin Winkels, correspondent in Spanje. Ned.1, 22.55-23.50u.

De Tour, etappe 8 Live verslag van de achtste etappe van Andorra la Vella naar Saint-Girons over 176 kilometer. Morgen, Ned.1, 14.30-17.45u.