Stroomstoring treft regio Den Haag

De regio Den Haag is vanochtend getroffen door een grote stroomstoring. In een gebied met naar schatting 50.000 huishoudens was tussen half twaalf en kwart voor één geen elektriciteit. Door de storing was er ook enige tijd geen drinkwater.

Op sommige plekken vielen trams stil. Bij vervoerbedrijf HTM werkten portofoons niet, waardoor onbekend was welke lijnen getroffen waren.

„Gelukkig ben ik een stevige vrouw”, zegt Sandy Guth van zonnestudio Sunday’s aan de Herengracht. „Toen de stroom uitviel had ik één klant. Die moest ik bevrijden” zegt de bedrijfsleidster met Haags accent. „Ik heb hem daarna een glaasje water gegeven.” Ze baalt. Vrijdag is juist een topdag voor zonnebankcentra, zo vlak voor het weekeinde. „En door de recessie gaan minder mensen op vakantie. Die komen bij mij, maar nu lopen we dat allemaal mis.”

Het zonnebankcentrum was een van vele getroffen middenstanders. De meesten stonden buiten voor de deur mobiel te bellen. Op Den Haag CS waren alle winkels tijdens de storing donker, de treinen reden wel. De Etos was gebarricadeerd. „Onze kassa’s doen het niet.” Ook de kaartjesapparaten stonden op zwart. De hoofdbalie van de NS heeft een noodaggregaat. Daar konden mensen wel kaartjes kopen, er vormde zich een lange rij tot in het midden van de stationshal.

Om 12.22 uur ging een licht gejuich op: er was weer licht op CS. Maar de trams boven reden nog niet. „Dat de beveiliging en camera’s het niet doen, daar maak ik me nog het meeste zorgen over”, zei Sandy van de zonnestudio.