Strenger toezicht op Britse banken

Londen. De Britse regering zal banken onderwerpen aan strengere voorwaarden en meer controles om een herhaling te voorkomen van de crisis in de financiële sector van de laatste paar jaar. Ze voelt echter niet voor een opsplitsing van grote banken, zoals sommigen hadden bepleit en de grote banken hadden gevreesd. Minister van Financiën Alistair Darling maakte woensdag bij de presentatie van zijn langverwachte voorstellen om de financiële sector beter te beschermen tegen schommelingen op de markten duidelijk dat banken voortaan meer kapitaal in reserve moeten houden. Tot schrik van veel banken overweegt de minister echter ook een `preventieve compensatieheffing` in te stellen, waarmee een soort noodfonds kan worden gecreëerd voor het geval banken niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Daarmee zouden gedupeerden gedeeltelijk kunnen worden gecompenseerd.