Shell heeft hoogste omzet ter wereld

Shell is, gemeten naar omzet, vorig jaar gegroeid tot het grootste bedrijf ter wereld. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij passeerde de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart, die vorig jaar nog de ranglijst aanvoerde.

Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde Fortune 500, de jaarlijkse ranglijst van het gelijknamige Amerikaanse zakenblad. De omzet van Shell steeg vorig jaar met 29 procent tot 458 miljard dollar (329 miljard euro). Wal-Mart boekte 7 procent omzetgroei en kwam op 406 miljard. Wal-Mart bleef wel het bedrijf met de meeste werknemers ter wereld: 2,1 miljoen.

Shell passeerde ook de Amerikaanse concurrent Exxon Mobil, die bleef staan op de tweede plaats. Exxon Mobil was vorig jaar wel het meest winstgevende bedrijf ter wereld, met 45 miljard dollar nettowinst, gevolgd door Gazprom (30 miljard) en Shell (26 miljard).

De top-10 van grootste bedrijven ter wereld in omzet wordt gedomineerd door olieconcerns: zij bezetten 7 van de 10 plaatsen. Het enige bedrijf dat uit de top-10 verdween is autoconcern General Motors, dat de omzet met 18 procent zag inzakken tot 149 miljard dollar. Nieuw in de top-10 is de Chinese oliemaatschappij Sinopec, die 31 procent omzetgroei boekte.

Forbes maakte ook een ranglijst van meest verliesgevende bedrijven ter wereld. De Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae voert die lijst aan met een verlies van 59 miljard dollar, gevolgd door Royal Bank of Scotland (43 miljard) en General Motors (31 miljard).

Beter ging het vorig jaar met Alliance Boots, de Britse drogisterijketen, die met een winstsprong van 748 procent de grootste winstgroei boekte. De Australische landbouwcorporatie Westfarmers boekte de hoogste omzetgroei: 292 procent.