Selectie Theater & Dans

Haven West-Terschelling

Nog twee avonden is hier de voorstelling Noord Moord te zien, geschreven door Just Vink en uitgevoerd door Theater te Water op het schip de ‘Verwondering’. In Noord Moord vertolkt acteur Rombert Feenstra de rol van detective-schrijver George Simenon, die op een woonboot te Delfzijl het spannende Maigret in Holland schreef. Dat was in het jaar 1929; het was tevens de eerste Maigret van een lange reeks. Simenons schip, dat op de werf van Delfzijl ter reparatie lag, bruiste van de energie: hij schreef er zijn Maigrets en zijn vrouw schilderde. Noord Moord is voorstelling met een even literaire als historische inslag. Bovendien is de erotiek onverwijld aanwezig: Simenon zegt duizenden minnaressen en vrouwen te hebben gehad, en hij gebruikte ze ook als personages in zijn boeken.

Theater te Water, schip de 'Verwondering’. Inl.: en res.: 050-3185035; www.theatertewater.nl

De Parade

Tekstschrijver en regisseur Annechien Koerselman is terug op De Parade. Eerder maakte ze Paljas, een animerende voorstelling. Nu brengt ze met muzikale acteurs als Joost Claes, Daan van Dijsseldonk en Roos Eijmers het stuk Bonnie & Clyde over het nietsontziende bandietenechtpaar dat, als echte kwajongens, banken overvalt en op avontuur gaat.

Ook op de Parade staan een paar voorstellingen die als juwelen zijn. Allereerst Black out in Purcity van Servaes Nelissen over angst en verlegenheid van de acteur vlak voor opkomst in de grote zaal. Nelissen is een uniek talent in het Nederlandse theater. In zijn samenwerking met Remco Melles vindt de droogkomiek Nelissen een acteur die met emotievol spel zijn tegenpool is. Verder staan John Buijsman en Keimpe de Jong op de speelvloer met De Broekneus, een voorstelling geïnspireerd door het drankzuchtige leven van schrijver Charles Bukowski. Hier heet hij Jan Piert Joris Vanderneuk, een veelzeggende naam. Buijsman is een intrigerend vertolker van Bukowki's aan drank en literatuur gewijde leven. Het muzikale tegenspel van Keimpe op de saxofoon is uitnemend. Bijzonder is altijd de ITs Parade Parel, de verrassendste en boeiendste voorstelling van het ITs Theater Festival uit Amsterdam. Ga kijken, want hier komt het nieuwe talent aan bod. De ITs Parade Parel, gekozen door een vakkundige jury met leden als regisseur Marcus Azzini en festivaldirecteur Nicole van Vessum, is dit jaar gewonnen door een collectief studenten die samen Dag 1 maakten. Een bijzondere vermelding verdient nog Toneelgroep Oostpool met Los, geregisseerd door Marcus Azzini. Dit is een echte, vrolijke en luchthartige Parade-voorstelling over het Nederlandse onvermogen om feestjes tot iets leuks te maken. Altijd is er weer die verlegenheid, die zogenaamde vrolijkheid. Hoogtepunt is Erik Whien die als zomersinterklaas zijn entree maakt. Het aanstekelijke spel van de acteurs maakt Los tot een echt toneelfeest.

Parade, Moreelsepark, Utrecht 10 t/m 26 juli. Inl.: www.deparade.nl

Diever

Liefhebbers van het traditionele openluchttoneel en van Shakespeare kunnen in de Drentse bossen alvast hun hart ophalen: op vrijdag 10 juli (aanvang 21u) is een try-out te zien van de romantische komedie Much Ado about Nothing (Hoop Gedoe om Niks) in de vertaling en regie van Jack Nieborg. De première vindt na de zomervakantie plaats op 14 augustus. In Much Ado... overheerst de liefdesgod Cupido de harten van minnaars en minnaressen. Plaats van handeling is de Italiaanse kuststad Messina. Inl.: www.shakespearetheaterdiever.nl