Selectie Kinderen

Leiden

In de museumtuin van Volkenkunde staat een levensgrote tipi, waarin peuters, kleuters en hun oudere broertjes en zusjes hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Zondag 12 juli wordt de tipi feestelijk geopend, in aanwezigheid van Clifford Crane Bear, een Blackfoot Indiaan. Hij vertelt echte Indianenverhalen. Grootouders en kleinkinderen spelen bij de Blackfoot een belangrijke rol en deze dag draait dan ook helemaal om hen. Crane Bear geeft verschillende workshops, waar opa en oma samen met hun kleinkinderen een Indiaanse kalender maken, waarbij steeds één plaatje per jaar de belangrijkste gebeurtenis binnen familie of dorp weergeeft. Zo ontstaat er een getekend geschiedenisboek op een leren lap. Thuis kunnen de kalenders afgemaakt worden en ieder jaar aangevuld met een nieuwe gebeurtenis. In de workshop Praatstokken versieren worden, legt Crane Bear uit hoe deze stokken door de Blackfoot op verschillende manieren worden gebruikt. Op 12 juli vanaf 12u in Museum Volkenkunde, Steenstraat 1. Inl 071-5168800 en www.volkenkunde.nl

Den Helder

Gidsen van Landschap Noord-Holland staan op woensdag 15 juli van 14u-16u30 met schepnetjes klaar om kinderen van 6 t/m 12 jaar op een excursie mee te nemen naar de Grafelijkheidsduinen. Daar worden de poelen opgezocht om te kijken wat voor beestjes daar allemaal te vinden zijn. Alle vangsten worden in een loeppotje gedaan om ze te onderzoeken. Bij een vorige keer werden padden, salamanders, watermijten en bootsmannetjes gespot. En wie weet zijn er rugstreeppadden, bijzonder diertjes, die als muisjes door het gras rennen als je ze loslaat. Verzamelen: Zeeweg 12, Huisduinen (tegenover Fort Kijkduin). Aanmelden kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland 088- 0064455, maar terplekke aansluiten kan ook. Kosten: tot 12 jaar € 2,50. Inl www.landschapnoordholland.nl.

Delft

Het Legermuseum gaat met Retourtje Romeinen terug in de tijd. Betreed een Romeins fort en stap in de wereld van legionairs. Hoe ziet hun uitrusting eruit? Hoe was het leger ingedeeld? Door zelf te doen leren kinderen meer over hoe de Romeinen leefden, woonden en werkten, over de opbouw en indeling van het Romeinse leger en welke strategieën zij toepasten. In verschillende tenten worden ook filmpjes vertoond. In de zomervakantie (t/m 23 augustus) kan een echte bronzen Romeinse helm gewonnen worden door een Romeins kostuum te ontwerpen en daar een foto of filmpje van te maken. Kijk voor de voorwaarden op www.legermuseum.nl. Legermuseum, Korte Geer.

Amsterdam

Veel indianenverhalen deze zomer in Het Huis van Aristoteles. Kinderen kunnen tenten en tipi’s bouwen in Het Magazijn of bij mooi weer buiten. Neem een veer of steen mee om te veranderen in een toverveer of krachtsteen en in het Schaduwtheater zijn verhalen van Pocahontas. Pazzanistraat 27. Van 20 juli t/m 2 aug gesloten. Inl 020-4862499.

Vlissingen

Dit jaar is het vierhonderd jaar geleden dat Henry Hudson voet aan wal zette op de plek die wij nu kennen als New York. Om dat te vieren verandert de binnenstad van Vlissingen op 11 juli daarom een beetje in Amerika. Van 11-19u is er een uitgebreid programma met voor kinderen een ballonnenclown, in een klein bootje de jachthaven overvaren en een rit over de boulevard met zo’n Amerikaanse schoolbus. Het Piratenpretpark Het Arsenaal geeft 50 procent korting op de toegang. Inl www.vlissingen.nl