Selectie Film

Megane

De nieuwste film van de Japanse regisseuse Naoko Ogigami (1972) is een en al eerbetoon aan het grote niets. Het begint allemaal in de lente. Met de komst van de mysterieuze strandtenthoudster annex kamermeisje annex gymnastieklerares Sakura gaat het vakantieseizoen van start. Er is niet veel te beleven op het Japanse eilandje Yoron, vlakbij Okinawa, bekend van de slag om Okinawa aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het enige waar de eilandbewoners goed in zijn is ‘schemeren’. Inderdaad: een beetje naar de zonsondergang staren. Megane is een flinterdunne versnapering, ongeveer als het schaafijs dat Sakura verkoopt. Heb je er eenmaal van geproefd, dan wil je niets anders dan daar op het strand bij die maffe brildragers (de internationale titel van de film is Glasses) je reizen eindigen. Regie: Naoko Ogigami. In: 6 bioscopen.

Drag me to Hell

In Cannes werd Drag me to Hell als een klein meesterwerk ontvangen door de Amerikaanse filmpers. Het is ook gezellig griezelen met regisseur Sam Raimi, bekend van de Spiderman-reeks. Het verhaal van Drag me to Hell voelt vertrouwd: de ambitieuze bankfunctionaris Christine (Alison Lohman) weigert de bejaarde mevrouw Ganush een lening. Er volgt een zigeunervloek: de kwelgeest Lamia sleurt haar naar de hel. Het plezier spat er af in deze pretentieloze horrorfilm. Regie: Sam Raimi. Met: Alison Lohman, Lorna Raver, Justin Long. In: 40 bioscopen

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs

Scrat is terug! De rusteloze eekhoorn die steeds wanhopiger probeert de schaarse eikels veilig te stellen is zo’n geliefd onderdeel van de Ice Age-reeks geworden dat hij gelukkig weer te pas en te onpas opduikt in het derde deel. Bij een van z’n verwoede pogingen een eikel te bemachtigen, krijgt hij concurrentie van een aantrekkelijke soortgenoot. Het is liefde op het eerste gezicht. En hun klassieke patroon van aantrekking en afstoting krijgt vorm in één van de leukste scènes van Ice Age 3.

In Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs krijgen de mammoeten Manny en Ellie, de sabeltandtijger Diego en luiaard Sid te maken met gevaarlijk grommende dinosauriërs. In deel drie lijkt de rek een beetje uit de Ice Age-formule. Regie: Carlos Saldanha en Mike Thurmeier. In: 126 bioscopen (Nederlandse versie); 113 bioscopen (originele versie).

La fille du RER

De nieuwe film van de Franse regisseur André Téchiné is gebaseerd op een waargebeurd incident, toen een jonge vrouw in Parijs aangifte deed van een antisemitische aanslag in de trein, inclusief op haar buik getekende hakenkruizen, die ze volledig bleek te hebben verzonnen. Hoofdpersoon, Jeanne (Émilie Dequenne), moeder Louise (Catherine Deneuve) en de joodse advocaat Samuel Bleistein (Michel Blanc) hebben allemaal een sterke behoefte om gekend te worden. Regie: André Téchiné. Met: Émilie Dequenne, Catherine Deneuve, Mathieu Demy. In 9 bioscopen.

Les plages d’Agnès

„Cinema is een spel”, zegt Agnès Varda in haar autobiografische documentaire Les plages d’Agnès. En dat is precies wat haar film zo aantrekkelijk maakt: dat ze het verhaal van haar leven zo licht en speels weet vorm te geven. Die speelsheid blijkt al uit het thema waaraan ze haar documentaire ophangt: de stranden in haar leven. Om zo terug te kunnen kijken op een lang leven zonder een spoor van bitterheid is op zichzelf al een film waard. In Amsterdam en Den Haag.