Selectie Buitenland

Londen

Onder de bomen bij de rivier de Theems is deze zomer weer een gratis sprookjesachtige zomertentoonstelling van de Hayward Gallery. De grootschalige installaties in Walking in My Mind zijn een blik in het innerlijke leven en de gedachtes van kunstenaars met hun dromen en emoties. Ook te zien het denkbeeldige eiland met zijn mensen en dieren waar Charles Avery sinds 2004 aan werkt en de figuurtjes van Yoshitomo Nara. T/m 6 sept, Walking in my Mind- Adventure into the Artists’s Imagination, Hayward Gallery, Southbank Centre, Belvedere Road, Londen SE1, 0044871 663 2519 & southbankcentre.co.uk/visual-arts

Londen

Met 10.000 inschrijvingen is de zomerexpositie van hedendaagse kunst ieder jaar weer een groot spektakel. Coördinatoren selecteerden onder het thema ‘ruimte creëren’ zo’n 1000 werken van kunstenaars met allerlei achtergronden. De focus ligt op film en video en er worden films vertoond zonder donkere projectiekamers. Er zijn weinig portretten, die hangen waarschijnlijk in de National Portait Gallery waar de BP Award nu loopt. T/m 16 aug, Making Space; Summer Exhibition, Royal Academy of Arts, Burlington House, Piccadilly, Londen, 004420 7300 8000 & www.royalacademy.org.uk

Manchester

De Young@Heart Chorus uit Massachusetts zijn amateurszangers van uiteenlopende leeftijden (de jongste 73 en de oudste bijna 90) die de onwaarschijnlijkste popnummers zingen. Ze brengen een mix van theater, rock ‘n roll en andere muziek. Hun optreden maakt deel uit van het Manchester International Festival. Dj’s, klassieke muziek en andere evenementen worden vertoond op het Festival Pavilion in Albert Square. T/m 19 juli, Young@Heart in End of the Road van No Theater, Manchester International Festival, 0044161 238 7300 & www.mif.co.uk

Parijs

Meerdere boeiende exposities in het Centre Pompidou deze zomer. Zoals nog t/m 20 juli de Années Parisiennes-1926-1933 van Alexandre Calder met zijn fabelachtige draadplastieken en humoristische Cirque. Nog tot 10 augustus het niet te missen retrospectief van de Russisch-Franse schilder Kandinsky, een van de belangrijkste ‘uitvinders’ van het abstracte schilderen. Elles@centrepompdou heet de nieuwe, innoverende thematische opstelling (t/m 24 mei 2010) van de permanente collecties van het Centre met ruim 500 werken van 200 bekende en vergeten vrouwelijke artiesten. Een echte ontdekking zijn de beelden en tekeningen van de weinig bekende Franse beeldhouwer Gaudier-Brzeska die in zijn korte leven (1891-1915) een heel originele synthese tussen kubisme en primitivisme vond (t/m 14 sept).

www.centrepompidou.fr

Parijs

Het Afro-Amerikaanse dansgezelschap Alvin Ailey, een combinatie van klassiek, modern, etnisch, jazz en zelfs hiphop, is terug in Parijs voor zijn vijftigste verjaardag met een heel gevarieerd programma.

De schitterende, krachtige dansers dansen niet alleen karakteristieke balletten als Revelations (1960) van de oprichter Alvin Ailey, maar ook balletten als L’Oiseau de feu van Maurice Béjart en Solo van Hans van Manen. T/m 25 juli in het Théâtre du Châtelet www.chatelet-theatre.com

Aix-en-Provence

Ontmoeting tussen twee reuzen van de moderne kunst, Cézanne en Picasso. Aan de hand van 110 doeken, tekeningen en aquarellen onderzoekt Musée Granet de bewondering van Picasso voor Cézanne hoewel ze elkaar nooit ontmoetten. T/m 27 sept, www.picassoaix2009.fr