Refreintjes breken de harde sfeer

cd dancehall Ward 21: Genesis * * * *
cd dancehall Ward 21: Genesis * * * *

cd dancehall

Ward 21:Genesis * * * *

Ze komen uit een rauwe buurt in de Jamaicaanse stad Kingston; mocht u hen dwarszitten dan zou het zomaar kunnen dat de loop van een pistool het laatste is wat u ziet. Het leven van de heren van Ward 21 is lekker overzichtelijk. En dat geldt ook voor de rauwe digitale dancehall op hun vierde album.

Bij dancehall worden de instrumentaties – de riddims – vaak door talloze artiesten gebruikt als ondergrond. Ward 21 heeft zelf populaire riddims geproduceerd, maar geeft daarnaast zelf veelgebruikte muziek nieuwe invulling met hun strakke vocalen. De stemmen variëren van zwaar en ontspannen tot opzwepend hoog en acrobatisch, en vullen elkaar in de meerstemmige refreinen kleurrijk aan. Het zijn die refreintjes die de harde sfeer onderbreken, net als bijvoorbeeld de komische versierdialoog in Give It Upen het zoete Mommy. Hardcorenummers als het dreigende Gully Gun worden aangevuurd door ritselende ritmes. Soms is het ritmisch en qua klank bijna house, maar dan zwiepen de swingende stemmen direct weer richting dancehall.

    • Saul van Stapele