Prinsjesdag om na te praten?

Volgens De Telegraaf wil de Tweede Kamer dat de Miljoenennota al de vrijdag vóór Prinsjesdag (de derde dinsdag in september) wordt vrijgegeven. Men wil daarmee voorkomen dat het parlement spontaan moet reageren op stukken die het kabinet al weken kent.

Vroeger werden de stukken een paar dagen tevoren aan parlement en pers gegeven opdat men goed beslagen ten ijs kwam op Prinsjesdag. Daarna vonden steeds meer beleidsvoornemens en Prinsjesdagteksten hun weg naar buiten via media-lekken.

Het zou betekenen dat de koningin in de Ridderzaal 100% oud nieuws voorleest. Niet iedereen vindt dat een elegant plan. Hier RTL-journalist Frits Wester op Radio 1. Hij had delen van de begrotingsstukken vaak als eerste te pakken.

Volgens vice-premier Bos biedt eerdere publicatie van de stukken juist kansen aan een Troonrede-nieuwe-stijl.

Die moet dan niet meer een opsomming van beleid zijn, maar een visionair verhaal over wat er aan de hand is in de samenleving.

Altijd gedacht dat de Troonrde het maximum aan visie was dat het kabinet er uit kon persen zonder ruzie te krijgen.

    • Marc Chavannes