Oeigoeren negeren verbod Vrijdaggebed

Verschillende moskeeën in de door etnische rellen getroffen stad Urumqi, in de Chinese provincie Xinjiang, waren vandaag gewoon open voor het Vrijdaggebed ondanks het verbod van de autoriteiten. Bij de ongeregeldheden eerder deze week tussen Oeigoeren, Han-Chinezen en ordetroepen kwamen zeker 156 mensen om het leven.

Het was vanochtend nog niet duidelijk of de openstelling van de moskeeën een resultaat was van een beleidswijziging dan wel het gevolg van het feit dat er zich grote menigten voor de deuren van de gebedshuizen hadden verzameld. De Vrijdaggebeden zijn voor de islamitische Oeigoeren het hoogtepunt van de week.

Bij de Witte moskee, een van de meest populaire gebedshuizen in de uitgestrekte Oeigoerse wijk Er Dao Qiao, maakten ongeveer honderd mannen ruzie met bewakers om binnengelaten te worden voor de gebeden. Een Oeigoerse politieman bij de moskee zei: „We besloten de moskee te openen omdat er zoveel mensen zich hadden verzameld. We wilden geen incident creëren.”

Het is onbekend of alle moskeeën in de 2,3 miljoen inwoners tellende stad de deuren openden. Wel hingen er aanvankelijk plakkaten waarop stond dat de moskeeën niet open zouden gaan. Volgens de website van staatskrant China Daily patrouilleerde de politie in de straten. Maar het persbureau AP meldde dat daarvan geen sprake was. (AP, Reuters)