Mosselsalade

Als laatste recept in deze mosselweek een lauwe salade van mosselen en nieuwe aardappels met koriander plus een frispittige dressing van harissa.

Met knapperig stokbrood erbij heb je er een maaltijd aan voor twee, of een voorgerecht voor vier.

400 gram nieuwe aardappels

1 kilo mosselen, afgespoeld en geïnspecteerd op kapotte exemplaren

2 eetlepels droge witte wijn

1 teentje knoflook, gepeld

sap van 1/2 citroen

3 eetlepels olijfolie

harissa naar smaak (peperpasta, te koop bij Marokkaanse en Turkse winkels)

een handvol verse koriander, fijngehakt

100 gram gemengde sla

Kook de aardappels in de schil gaar in gezouten water. Doe de mosselen met de wijn in een pan met dikke bodem. Dek de pan af, zet hem op hoog vuur en stoom de mosselen in een minuut of 3 open. Laat ze uitlekken in een vergiet, vang het kookvocht op en zeef het.

Houd mosselen en vocht warm. Wrijf de knoflookteen in een vijzel fijn met een snuf zout. Voeg het citroensap, de olijfolie, versgemalen zwarte peper en harissa naar smaak toe en roer tot een dressing. Verdeel de sla over 2 of 4 borden.

Pel de aardappels wanneer ze nog warm zijn en snijd in beetgrote stukken. Schep de aardappels in een kom om met een paar eetlepels mosselkookvocht. Hussel er vervolgens de mosselen, koriander en harissadressing door. Verdeel de warme salade over de borden en serveer meteen.

Post nu ook jouw eigen mosselrecept op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke gefrituurde courgettebloemen.

    • Janneke Vreugdenhil