Met brede glimlach rappen over vrouwen en seks

DJ Quik & Kurupt: BlaQKout

cd pop

DJ Quik & Kurupt: BlaQKout

Mad Science

* * * *

Kurupt is de rapper van Tha Doggpound met de rauwe, wat New York-achtige flow die in de schaduw van Snoop Dogg op alle grote projecten uit de tijd van Deathrow Records stond en ook solo indruk maakte. DJ Quik na Dr. Dre misschien wel de beste producer van westkusthiphop, die gangsta-rap met kleurrijke funkbeats en zijn wat hoge stem steeds feestelijker maakte. Samen barsten ze van het plezier op dit losse, ontspannen album dat ongedwongen het genre oprekt.

Grofweg de helft bestaat uit de bonte, sterk door de jaren zeventig en gierende hormonen geïnspireerde feestfunk van DJ Quik, met behaaglijke bassen, funky piano’s, orgeltjes, gitaren, stevige, echoënde drums en veel met een brede glimlach gerapte teksten over vrouwen en seks.

De andere helft is muzikaal gedurfder, met ‘Exodus’, een onrustig, schel reggae-achtig nummer zonder raps, ‘9x’s Out Of 10’, waarin Kurupts voortstuwende rapstijl en een drumbreak het hele nummer dragen, en het in eerste instantie haast ondraaglijke ‘Jupiter’s Critic And The Mind Of Mars’, met vervormde raps van Quik en een door beukende oldschooldrums begeleide collage van verstoorde geluiden.

Zo zijn pretentieus en pretentieloos mooi in balans op deze eerste samenwerking van twee veteranen die klinken alsof ze hier al twintig jaar geleden mee hadden moeten beginnen.

    • Saul van Stapele