Kroes: bankiers ontkennen ernst crisis

Bankiers zitten nog steeds in de ontkenningsfase over de ernst van de financiële crisis. Ze ontduiken hun verantwoordelijkheid. Dat zegt de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) in een gesprek met deze krant.

„Sommige [bankiers] zág je verkrampen”, zegt Kroes over de reacties op een kritische toespraak die ze vorige week hield voor bankiers in de Londense City. Volgens haar zijn banken vaak meer met zichzelf bezig dan met de oplossing van de bredere financiële problemen.

Ze vindt dat de Europese financiële sector nog lang niet gezond is en dat saneringen in het bankwezen onvermijdelijk zijn. „Er is geen geld voor een tweede ronde van reddingsoperaties. Banken die niet levensvatbaar zijn moet je herstructureren, niet kunstmatig in leven houden”, aldus Kroes. Volgens haar is dat recept ook het beste voor de auto-industrie.

Volgens Kroes biedt de economische crisis unieke kansen om „door te pakken” met nauwere Europese samenwerking.

„Het is modieus om Europa ‘stom’ te vinden. Maar als we de euro en de interne markt niet hadden, was de ellende veel groter geweest. Het is een godswonder wat we hebben bereikt, maar een godswonder is niet voldoende om door de crisis te komen.”

Kroes waarschuwt voor het nationalisme van partijen zoals de PVV van Geert Wilders in Nederland die met vier of vijf zetels in het Europarlement komt.

De oud-VVD-minister bevestigt een nieuwe periode als eurocommissaris te ambiëren, maar alléén als commissaris Mededinging. Maar een mogelijke voordracht „bepaalt de Nederlandse regering, niet ik”, aldus Kroes.

Interview: pagina 13

    • Caroline de Gruyter