In de trein gevonden

Ten gunste van struweelontwikkeling
Ten gunste van struweelontwikkeling Westra, André;Tanker Boot

Prachtig uitgegeven zijn ze, de twee teksten die onlangs door de uitgever in de trein tussen Haarlem en Den Haag zijn teruggelegd. Want daar heeft hij ze ook gevonden. André Westra van uitgeverij Tanker Boot in Haarlem verzamelt documenten die mensen in de trein laten liggen. Hij is vorige maand met de eerste uitgaven van zijn ‘Reisdocumenten’ begonnen.

Het gaat om Ten gunste van struweelontwikkeling, een in een zacht mosgroen en crèmekleurig kaftje gestoken verslag van een ‘overleg college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen-Chaam met werkgroep externe contacten van de natuurvereniging Mark en Leij.’ Met teksten als: „3.e. Bermbeheer Johan Vriezekolk meldt dat het ecologisch bermbeheer is voortgezet. Will Woestenberg geeft aan dat er op een aantal locaties [...] bewoners zelf de bermen intensief maaien.” Daarnaast is er ook Krantje kopen? Verkoopinstructie Dagelijkse krantengroep. Hoewel de uitgever de namen heeft veranderd (zoals de krant Handelsbanier) is het duidelijk dat het om de verkoopinstructie uit 2002 van de uitgeversgroep van onder meer NRC Handelsblad gaat, PCM. We krijgen te lezen wat de abonnementenverkoper bij supermarkten en dergelijke moet zeggen tegen potentiële klanten. En hoe ze er moeten uitzien: „Zorg dat je fris en fruitig voor de dag komt.” Ongekamd en ongeschoren een abonnement verkopen mag niet. Westra, in het dagelijks leven communicatieadviseur, heeft in de uitgeverij dit jaar zijn vakantiegeld geïnvesteerd. Hij hoopt nog meer van deze, typografisch zeer verzorgde boekjes van achtergelaten treinlectuur uit te geven.

Paul Steenhuis

Inl: www.tankerboot.nl

    • Paul Steenhuis