I.F. Stone

Ter aanvulling op de bespreking door Ronald Havenaar van Guttenplans biografie van de Amerikaanse journalist I.F. Stone (Boeken, 03.07.09) mag niet onvermeld blijven dat Stone in de jaren dertig enkele jaren agent was van de Sovjet NKVD, een van de voorlopers van de KGB.

Dat wordt aannemelijk gemaakt in het recent verschenen boek Spies. The rise and fall of the KGB in America van de bekende Amerikaanse historici John Earl Haynes & Harvey Klehr, in samenwerking met de ex-KGB-officier Alexander Vassiliev. Vassiliev wist materiaal uit de KGB-archieven in de jaren negentig op slinkse wijze naar het Westen te smokkelen. Het interessante is overigens dat Stone volgens de auteurs geen `agent` was in de klassieke zin, die staatsgeheimen stal en aan de Russen gaf. Hij speelde echter een belangrijke rol als koerier en iemand die personen benaderde voor de NKVD. Daar was zijn beroep als journalist natuurlijk een uitstekende cover voor.

    • Via E-Mail
    • Ben de Jong