Http dubbele punt schuin streepje schuin streepje altavista punt com

In 1994, toen ik eerstejaars student was, werd er op de universiteit een wedstrijd ‘dingen op internet vinden’ georganiseerd. Als je wilde meedoen, moest je naar het computercentrum komen, en dan kreeg je een lijst met vragen zoals ‘Wanneer is de boekdrukkunst uitgevonden?’ De antwoorden moest je opzoeken op internet.

Ik schreef me in voor deze wedstrijd. Vlak voor hij begon, vroeg ik aan een studiegenoot die iets van computers wist: ‘Hoe doe je dit eigenlijk?’ Hij fluisterde: ‘Ga naar http dubbele punt schuin streepje schuin streepje altavista punt com.’ Toen werd het startsein gegeven.

Ik had op dat moment nog nooit iets op internet opgezocht. Ik was toen dus een ander mens. Inmiddels heb ik, denk ik, alles op internet opgezocht. Eerst op Altavista, en Yahoo, en later op Dogpile (weet je nog, Dogpile?) en op Ilse (ach, Ilse...) en toen kwam Google en vanaf dat moment bracht ik mijn leven googlend door.

Maar nu is er Bing. Een nieuwe zoekmachine die de zoekmachine-oorlog aan Google verklaard heeft. Gewaagd.

Bing is in zoverre hetzelfde als Google dat als je iets intypt, je altijd hondervijfendertigduizendzevenhonderdvier resultaten krijgt, en het resultaat dat jij zoekt, meestal pas op pagina negenentwintig staat.

Maar Bing is ook anders dan Google, lees ik in recensies van techno-experts. Je kunt bijvoorbeeld op foto’s van mensen zoeken, en dan opgeven dat je ‘alleen gezichten’ wil, of ‘gezichten en schouders’. Ik weet niet precies waarom je die keuze zou willen hebben. Maar het is wel indrukwekkend.

Er zijn nog allemaal andere bijzondere features aan Bing, maar die zal ik niet beschrijven. Daarvoor moet je de recensies maar lezen. Je kunt Bing en Google trouwens ook zoekwedstrijden met elkaar laten doen, op bing-vs-google.com. Als ik nog op een kantoor werkte, zou ik daarmee de zomer wel doorkomen.

Het is allemaal leuk, en nieuw, maar ik ga Bing niet gebruiken. Dat komt omdat googlen nu eenmaal in mijn systeem zit, net zoals lopen, fietsen en ademhalen. Het is iets automatisch. Iets instinctiefs.

Maar het komt ook omdat ik vind dat er geen prettig werkwoord bij Bing past.

‘Ik heb het laatste nieuws over Michael Jackson gebingd’ – dat gaat nog wel.

Maar: ‘Ik heb mezelf gebingd’ – dat is gewoon vies.

Of: ‘Ik heb mijn ex gebingd’ (en geef toe, voor het in de gaten houden van exen zijn zoekmachines zo’n beetje uitgevonden) – dat klinkt al helemáál als een slecht idee.

    • Aaf Brandt Corstius