Heerlijk: door de wol geverfde oude rotten

Hanneke Groenteman ontving in Sterren op het doek Ron Brandsteder. Verschillender kunnen ze niet zijn; elkaars natuurlijke vrienden zijn het zeker niet en toch hebben ze hetzelfde vak. Niets lastiger dan een collega interviewen. Maar een cliché als ‘de meest goedlachse presentator van Nederland’ hoeft niet.

Hanneke dwingt, door haar lange staat van dienst, respect af en je merkt aan hem dat hij haar niet durft te ‘bulshitten’. Op zijn gemak is hij niet. Voor Ron Brandsteder is het onmogelijk om rustig te poseren voor de drie portretschilders die op hem worden losgelaten. Hij is niet gewend om de touwtjes uit handen te geven, en levert voortdurend ongevraagd commentaar : „Heb je wel eens eerder een BN’er geschilderd? Namen?” Op de vraag van Hanneke aan de kunstenaars wat het moeilijkst is geeft hij alvast antwoord: „de ogen, want dat zijn de spiegels van de ziel”. Van deze tegeltjeswijsheid is niemand onder de indruk en zo gaat hij zich steeds ongemakkelijker voelen.

Hij kletst maar door, doet charmant tegen de vrouwelijke schilders, die hij „de meisjes” noemt tegen de enige mannelijke kunstenaar. Het is sterker dan hijzelf. Hij kan het zelfs niet laten in de camera te praten. Moeilijk hè, Ron?

Hanneke zoekt ondertussen naar zijn diepere lagen: „Waar denk je over na? Wat als nu de grote vakantie is aangebroken wat het werk betreft?”

De schil is te dik. „Een rol in de Kabouter Plop-film.”

Toch is het een spannend gesprek, en ik had Hanneke graag in een andere omgeving langer met hem zien praten. Ik wil sowieso meer Hanneke op de tv!

Uiteindelijk kiest Brandsteder het schilderij dat hem het meest flatteert.

Johan Cruijff was bij Mart Smeets, in Studio Sportzomer. Over door de wol geverfde types gesproken. Cruijff werd gefilmd toen hij in Catalonië ging kijken bij de Tour. Hij kon er geen been trekken, zoveel fans en fotografen. Terug in de auto zei hij tegen Erik Breukink: „Wat een bende is het altijd hè?” Verder wist hij meteen alles beter, en overstelpte de beduusde Raboploegleider met goede raad.

„Je zit te analyseren hè?” zei Smeets, toen ze met een glaasje rood zaten te oudejongenskrentebroden. Het is net als bij Ron, het is sterker dan hijzelf.

En wat staat er eigenlijk in het paspoort van Cruijff? Pensionado? Opeens ging het gesprek over het financiële aspect van de sporter met pensioen. Ongetwijfeld is dat net zo slecht geregeld als voor presentatoren. Ook daarom moeten ze maar lang doorgaan.

Heerlijk, die aan elkaar gewaagde oude rotten.

Mart, smeer je je hoofd daar wel goed in? Ik bedoel bovenop?

    • Mieke van der Weij