Google probeert de aandacht van Microsoft af te leiden

Google valt Microsoft frontaal aan met een plan om een goedkoop alternatief voor Windows op de markt te brengen. Maar het nieuwe besturingssysteem, Google Chrome Operating System, zal waarschijnlijk meer effect hebben op de gemoedstoestand van Microsoft dan op de softwaremarkt.

Het programma lijkt beperkt in zijn mogelijkheden. Het zal een lichtgewichtsysteem zijn, gebaseerd op Linux en gericht op toepassingen die op het web staan. Met andere woorden: het moet een paar dingen kunnen, zoals websurfen en online software draaien – veilig en snel. Dit zijn twee zere plekken voor gebruikers van Windows.

Toch bestaan er al genoeg vergelijkbare systemen. Bovendien wil Google er pas halverwege 2010 mee op de markt komen, en dan nog uitsluitend voor goedkope draagbare pc’s, die ‘netbooks’ worden genoemd. Soortgelijke pogingen om Microsoft het leven zuur te maken, zoals Google’s browser Chrome, waren niet succesvol. Chrome heeft volgens onderzoeksbureau Net Applications een marktaandeel van 1 procent.

Waar zou Microsoft zich dan zorgen over moeten maken? Nou, het concern is één van de weinige geloofwaardige alternatieven voor Google als het om internetzoekopdrachten gaat. En het heeft die activiteit gefinancierd door gebruik te maken van zijn buitengewone winsten uit de verkoop van desktopsoftware. Als die financieringsbron onder druk komt te staan, neemt de concurrentiekracht van Microsoft af. Google biedt nu al gratis, door reclame ondersteunde, online software voor spreadsheets, tekstverwerking en e-mail. Voeg daar een besturingssysteem aan toe, en pc-gebruikers hoeven helemaal geen Microsoft-producten meer te gebruiken. De softwarereus moet zo’n dreiging eenvoudigweg serieus nemen en middelen naar het nieuwe front verplaatsen.

Tenslotte zorgt de bekendmaking ervoor dat de schijnwerpers niet louter op Microsoft gericht staan. Windows 7, de opvolger van het dikwijls vervloekte besturingssysteem Vista, zal later deze maand voor het eerst aan computerfabrikanten worden geleverd en in oktober op de markt komen. Er is niets dat zo veel voldoening geeft als het laten knallen van wat vuurwerk tijdens het feestje van je concurrent.

    • Robert Cyran