eigen nieuws speciaal

Paula en Boris met hun kunstaankopen

Kunst 4 kids: vijf of zes armen?

Van 4 tot 19 juli kunnen kinderen tot achttien jaar in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam zelfstandig kunst kopen. Elk kunstwerk kost 30 euro. En het leukste is... je ouders komen er dus echt niet in!

Met een vriend van me, Boris Maas, ging ik zondag naar Boijmans om te kijken hoe dat gaat, dat ‘kunst kopen zonder ouders’.

Toen we bij de ingang kwamen werden er door een dame van Boijmans wat vragen aan ons gesteld, zoals hoe oud we zijn. Ze legde ook uit wat we moesten doen en daarna werden we door zwarte gordijnen naar de kunstwerken gestuurd.

We konden uit 30 kunstwerken kiezen, bijna allemaal zeefdrukken. Van elk kunstwerk zijn in totaal, in de hele wereld dus, 200 drukken gemaakt. Ik vond het best bijzonder dat één van die 200 dan in mijn kamer zou komen te hangen!

Op het notitieblokje dat we van de dame hadden meegekregen konden we de nummers van de kunstwerken die we mooi vonden noteren. Toen we alles goed hadden bestudeerd, en op onze notitieblokjes wat nummers hadden staan, moesten we gaan afstrepen. We gingen de kunstwerken die we hadden genoteerd dus nog maar even langs om te kijken of we ze wel écht mooi vonden. Uiteindelijk hebben we allebei een kunstwerk uitgekozen dat we mooi vonden.

We gingen terug naar de dame en vertelden haar welk kunstwerk we hadden gekozen. Ze stuurde ons met een formulier naar de kassa, waar we moesten betalen. Het ging allemaal heel officieel en we waren trots dat we dit alleen hadden gedaan.

Maar dan nu... waarom koos ik voor ‘mijn kunstwerk’: een man/vrouw ? met heel veel armen en benen. Omdat, als je goed kijkt je steeds verschillende houdingen ziet. De een is bijvoorbeeld trots, en de ander doet of hij heel sterk is. Iedereen kan er iets anders in zien. Toen ik thuiskwam en mijn kunstwerk aan mijn broertje liet zien, zag hij eerst een ballerina. En ik kan je vertellen dat IK die er nog niet in had gezien hoor!

Ook in het midden (op buikhoogte) zie je veel verschillende vormen en ook hier ziet iedereen er wat anders in, zoals een poes, of zeepaardje. Je kan jezelf ook afvragen of er nou vijf of zes armen zijn.

Dat vind ik dus zo leuk aan mijn kunstwerk: als je er lang naar kijkt, zul je steeds meer verschillende vormen en dingen tegenkomen!

Paula Hoorn, 13 jaar, uit Rotterdam