Eerste mens in China at veel riviervis

Rotterdam. De eerste moderne mensen die China binnentrokken, zo`n 40.000 jaar geleden, aten veel vis. Dit blijkt uit moleculaire analyses van de menselijke botten die gevonden zijn in de Tianyuan-grot, in de buurt van Peking. De verhoudingen in koolstofisotopen wijzen op hoge consumptie van dierlijk voedsel en die in stikstofisotopen wijzen op consumptie van zoetwatervis. Nadere analyses van de zwavelisotopen in het mensenbot en die in de nu levende planten, vissen en landdieren rondom Zhoudoudian bevestigen de consumptie van zoetwatervis, zo schrijven de onderzoekers deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences. De Tianyuan-mens behoort tot de eerste Homo sapiens die Oost-Azië in trok, na de grote Trek uit Afrika, zo`n 80.000 jaar geleden.