Eerste gesprekken rivalen Honduras zonder resultaat

De nieuwe machthebber van Honduras, Roberto Micheletti, en de in juni door middel van een militaire coup verdreven president Manuel Zelaya zijn er tijdens eerste gesprekken gisteren in Costa Rica niet in geslaagd een oplossing te vinden voor de politieke crisis in het Centraal-Amerikaanse land.

Zelaya bleef in de hoofdstad San José volhouden dat hij de democratisch gekozen president van Honduras is en dat hij in zijn macht moet worden hersteld. Hij voerde aan daarin gesteund te worden door het grootste deel van de internationale gemeenschap. Micheletti, die na de staatsgreep als machthebber werd aangesteld en stelt dat Zelaya volgens de wet is afgezet, wees die eis gisteren resoluut van de hand.

Micheletti en Zelaya spraken elkaar niet persoonlijk. De Costa-Ricaanse president Oscar Arias bemiddelde tussen de twee en sprak met ieder van hen afzonderlijk. Micheletti keerde gisteren weer terug naar Honduras. Hij zei „geheel tevreden” te zijn over de uitkomst van de gesprekken. Een delegatie onderhandelaars van Micheletti bleef in Costa Rica achter voor verdere gesprekken.

Voorafgaand aan de ontmoeting verhardden beide rivalen hun standpunten. Zelaya zei dat hij niet gekomen was om te onderhandelen. Micheletti noemde Zelaya een „crimineel” en zei dat diens terugkeer onbespreekbaar was. Micheletti zei eerder Zelaya voor het gerecht te slepen als hij terugkeert naar Honduras.

De Costa-Ricaanse president Arias, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1987 voor zijn bemiddeling tussen strijdende partijen in de burgeroorlog in El Salvador, herhaalde na afloop dat de onderhandelingen mogelijk langer zullen duren dan gehoopt. De gesprekken gaan vandaag verder.

De crisis in Honduras begon toen Zelaya in juni een volksraadpleging wilde organiseren om burgers te polsen over een wijziging van de grondwet. Volgens Micheletti zou zo’n wijziging alleen dienen om Zelaya’s macht te verstevigen. Het leger zette Zelaya op 28 juni het land uit.

Aanhangers en tegenstanders van president Zelaya demonstreerden gisteren op diverse plekken in Honduras. Supporters van Zelaya blokkeerden diverse snelwegen. (Reuters, BBC)