Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Een vreemde vorm van goudkoorts

Een vreemde vorm van goudkoorts. Trujillo. Hier wordt vogelpoep geoogst. Op het eiland Macabi, voor de kust van Trujillo in het noorden van Peru broedt namelijk de Bougainvilles aalscholver. Wanneer de uitwerpselen van deze vogel opdrogen leveren ze zeer goede organische mest op: guano. Op meer dan twintig eilanden voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land wordt de meststof gewonnen. Populair vanwege de organische status is de guanohandel een lucratieve aangelegenheid. Eenmaal geëxporteerd naar Frankrijk, Israël of de VS kan een ton guano al gauw 500 dollar opleveren. Gedurende tien jaar lang werd er op Macabi echter geen guano gewonnen. De vogelkolonies leden namelijk onder de aanwezigheid van mensen. In de afgelopen twee jaar is de vogelstand weer opgeklommen van 3,2 naar 4 miljoen, waardoor er nu weer gewerkt kan worden. Toch blijft het een schamel aantal vergeleken met de 60 miljoen vogels die er op het eiland leefden voordat de guanogekte halverwege de negentiende eeuw begon. Foto Ernesto Benavides/AFP Workers extract guano at Macabi island in Trujillo, 600 km north of Lima, on June 28, 2009. The Guano of Macabi island is being extracted again after a 10-year rest period. Guano is an organic fertilizer once found in abundance on more than 20 islands off the Peruvian coastline, where the dry climate preserves the droppings of seabirds. While the bird population has climbed from 3,2 to 4 million in the last two years, the number is still small in comparison with the 60 million birds there were the first years of the guano rush in the mid-nineteenth century. Guano in Peru sells for about 250 US dollars a ton, while when exported to France, Israel and the United States it can cost 500 dollars the ton. Its status as an organic fertilizer has also increased the demand around the world. TOPSHOTS/AFP PHOTO/Ernesto BENAVIDES ---- MORE PICTURES IN IMAGE FORUM
Een vreemde vorm van goudkoorts. Trujillo. Hier wordt vogelpoep geoogst. Op het eiland Macabi, voor de kust van Trujillo in het noorden van Peru broedt namelijk de Bougainvilles aalscholver. Wanneer de uitwerpselen van deze vogel opdrogen leveren ze zeer goede organische mest op: guano. Op meer dan twintig eilanden voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land wordt de meststof gewonnen. Populair vanwege de organische status is de guanohandel een lucratieve aangelegenheid. Eenmaal geëxporteerd naar Frankrijk, Israël of de VS kan een ton guano al gauw 500 dollar opleveren. Gedurende tien jaar lang werd er op Macabi echter geen guano gewonnen. De vogelkolonies leden namelijk onder de aanwezigheid van mensen. In de afgelopen twee jaar is de vogelstand weer opgeklommen van 3,2 naar 4 miljoen, waardoor er nu weer gewerkt kan worden. Toch blijft het een schamel aantal vergeleken met de 60 miljoen vogels die er op het eiland leefden voordat de guanogekte halverwege de negentiende eeuw begon. Foto Ernesto Benavides/AFP Workers extract guano at Macabi island in Trujillo, 600 km north of Lima, on June 28, 2009. The Guano of Macabi island is being extracted again after a 10-year rest period. Guano is an organic fertilizer once found in abundance on more than 20 islands off the Peruvian coastline, where the dry climate preserves the droppings of seabirds. While the bird population has climbed from 3,2 to 4 million in the last two years, the number is still small in comparison with the 60 million birds there were the first years of the guano rush in the mid-nineteenth century. Guano in Peru sells for about 250 US dollars a ton, while when exported to France, Israel and the United States it can cost 500 dollars the ton. Its status as an organic fertilizer has also increased the demand around the world. TOPSHOTS/AFP PHOTO/Ernesto BENAVIDES ---- MORE PICTURES IN IMAGE FORUM AFP

Hier wordt vogelpoep geoogst. Op het eiland Macabi, voor de kust van Trujillo in het noorden van Peru broedt namelijk de Bougainvilles aalscholver. Wanneer de uitwerpselen van deze vogel opdrogen leveren ze zeer goede organische mest op: guano.

Op meer dan twintig eilanden voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land wordt de meststof gewonnen. Populair vanwege de organische status is de guanohandel een lucratieve aangelegenheid. Eenmaal geëxporteerd naar Frankrijk, Israël of de VS kan een ton guano al gauw 500 dollar opleveren.

Gedurende tien jaar lang werd er op Macabi echter geen guano gewonnen. De vogelkolonies leden namelijk onder de aanwezigheid van mensen. In de afgelopen twee jaar is de vogelstand weer opgeklommen van 3,2 naar 4 miljoen, waardoor er nu weer gewerkt kan worden.

Toch blijft het een schamel aantal vergeleken met de 60 miljoen vogels die er op het eiland leefden voordat de guanogekte halverwege de negentiende eeuw begon.