Dwerghert schuilt in het water voor vijand

Rotterdam. Dwergherten verschuilen zich net zo lang in het water tot het roofdier dat hun achtervolgt is verdwenen. Een internationaal team van wetenschappers beschrijft observaties van twee soorten Aziatische dwergherten, Tragulus napu en Moschiola spp., in het julinummer van het tijdschrift Mammalian Biology. De onderzoekers zagen T. napu rondzwemmen in een bosrivier op Borneo. Vier of vijf keer kwam het beest boven en bleef steeds minstens vijf minuten onder water. Bij de tweede observatie werd ook de belager gezien: een mangoeste. Die bleef op de kant het hert in de gaten houden, maar vertrok na een kwartier. Toen het hert dacht dat de kust veilig was en het water uitkwam, dook de mangoeste weer op en het hert weer weg. De onderzoekers speculeren dat alle primitieve herkauwers dit type vluchtgedrag vertoonden. Dit idee wordt ondersteund door de ontdekking van een 48 miljoen jaar oude hertensoort die gezien wordt als de missing link tussen walvissen en hoefdieren.