Duizenden Britten afgeluisterd, politie ziet nog geen probleem

Het is geen nieuws dat de kranten uit de stal van mediabaron Rupert Murdoch weinig respect hebben voor privacy in het algemeen en die van bekende personen in het bijzonder. Maar dat News of the World, de zondagsuitgave van het grootste Britse boulevardblad The Sun, een paar jaar geleden de mobiele telefoons van 2.000 tot 3.000 mensen zou hebben afgeluisterd, zorgt voor grote opwinding in het Verenigd Koninkrijk.

Het serieuze, links georiënteerde dagblad The Guardian kwam gisteren met deze beschuldiging. De krant berichtte verder dat News International, het moederbedrijf van The Sun en News of The World, ruim een miljoen pond (1,16 miljoen euro) had betaald aan mensen, die een rechtszaak tegen het concern hadden aangespannen wegens het afluisteren van telefonische boodschappen. In ruil voor het geld zouden de betrokkenen zwijgen.

Maar kloppen de beschuldigingen van The Guardian wel? De Londense politie liet gisteren weten dat ze geen aanleiding ziet een onderzoek van twee jaar geleden naar afluisterpraktijken van journalisten van News of the World te heropenen. Volgens de politie zijn er geen nieuwe gegevens naar boven gekomen en is slechts een handjevol mensen afgeluisterd, niet duizenden.

In 2007 werden twee mensen, onder wie de royalty-verslaggever van News of the World, veroordeeld wegens het afluisteren van voicemails van onder meer medewerkers van de koninklijke familie. De toenmalige hoofdredacteur van de krant, Andy Coulson, ontkende van de zaak te hebben geweten maar trad desondanks af. Hij werkt nu als ‘spindokter’ voor de Conservatieve leider David Cameron. Van Labour-zijde werd dan ook gisteren direct aangedrongen op zijn vertrek. Cameron maakt echter geen aanstalten Coulson te ontslaan.

Om de kwestie nog ingewikkelder te maken meldde het Britse openbaar ministerie gisteren dat het de politiedossiers over de zaak nog eens grondig zou onderzoeken. Ook een parlementaire commissie kondigde een onderzoek aan.