Citigroup geeft wat toe aan de toezichthouders

Citigroup probeert de toezichthouders ter wille te zijn. Dat blijkt wel uit de jongste herschikking van het bestuur. Hoewel de veranderingen in de eerste plaats lijken te zijn bedoeld om de vele financiële waakhonden een plezier te doen, kunnen ook de aandeelhouders enige steun ontlenen aan de klaarblijkelijke instemming van topman Vikram Pandit.

Citi heeft Eugene McQuade benoemd als bestuurder van Citibank, de kerndivisie voor deposito’s. Als voormalig president-commissaris en uitvoerend directeur van FleetBoston heeft McQuade veel verstand van bankieren. Dit is precies het soort ervaring waarvan de toezichthouders, onder aanvoering van voorzitster Sheila Bair van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), vonden dat Citi en Pandit die niet in voldoende mate bezaten. Die kritiek is nu dus vakkundig geneutraliseerd.

In de tweede plaats vervangt de bank Ned Kelly als financieel directeur door iemand die heel goed is met cijfertjes: hoofd boekhouden John Gerspach. Omdat dit een van de bankfunctionarissen betreft die het meest met de toezichthouders te maken zal krijgen, lijkt dit verstandig. Hoewel Kelly het vertrouwen lijkt te hebben van zijn collega’s bij de bank, zorgde zijn carrière binnen de zakenbankdivisie ervoor dat hij een merkwaardige keuze was als het publieke gezicht van de bank op financieel gebied.

Bovendien had Kelly – die in de vier maanden dat hij deze functie bekleedde de gewoonte had om zijn uitspraken in conferenties met aandeelhouders te doorspekken met Wall Street-jargon – zich onmogelijk gemaakt bij de toezichthouders. Eerder dit jaar, nadat Citi het onderspit had gedolven bij een bod op Wachovia, had Kelly de FDIC de ‘derde toezichthouder’ van het concern genoemd, na de Federal Reserve en de Comptroller of the Currency.

Met deze bestuurswijzigingen lijkt Citi één angel uit de betrekkingen met de toezichthouders te hebben getrokken en de kritiek serieus te nemen dat er in de top van het concern te weinig knowhow op het gebied van het gewone bankieren aanwezig was. Dat moet Pandit en zijn managementteam meer tijd bieden om de plannen ten uitvoer te leggen voor het afstoten van bezittingen en het bestuurbaarder maken van het concern. In dit opzicht zijn de belangen van de aandeelhouders en de toezichthouders nu gelukkig op één lijn gebracht.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Rob Cox