Boekberichten

Voorpublicatie roman van Nabokov in de Amerikaanse Playboy

Het Amerikaanse maandblad Playboy zal in het komende decembernummer een exclusieve voorpublicatie brengen van The Original of Laura, de onafgewerkte en nagelaten roman van de Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Nabokov. Daarmee is dat de eerste en langverwachte tip die van de sluier rond dat boek wordt opgelicht. Nabokov vroeg op zijn sterfbed aan zijn zoon Dmitri om de steekkaarten waarop hij zijn Laura had geconcipieerd, te vernietigen. De zoon kon het niet over zijn hart krijgen en besliste na jarenlange twijfels om het alsnog te publiceren. De kwestie beroerde vele gemoederen en houdt de internationale letterengoegemeente al lange tijd bezig. Uiteindelijk ging Dmitri in zee met de vermaarde literair agent Andrew Wylie, die Playboy grof geld liet betalen voor de scoop. Dat dit magazine het boek als eerste mag voorpubliceren is niet verwonderlijk, aldus de Britse krant The Guardian. Ook van de roman Ada verscheen in 1969 in dit blad een voorproefje. In 1964 werd de schrijver van Lolita ook geïnterviewd door Playboy.

Het decembernummer van Playboy verschijnt op 10 november, een week voordat het boek in de winkel ligt. De Nederlandse versie – waar ook de originele Engelse tekst in afgedrukt wordt – zou op 3 november verschijnen. Nederlandse voorpublicaties zijn nog niet bekend.

Vertalers worden ‘bloggers in residence’

Het tijdschrift Tirade is een zomerblog over vertalen begonnen. Martin de Haan en Rokus Hofstede, twee gerenommeerde vertalers Frans, zijn nu ‘bloggers in residence’ op www.tirade.nu. Bijna dagelijks plaatsen ze stukken. Ze discussiëren bijvoorbeeld met collega Jos Vos over de gewenste onzichtbaarheid van de vertaler en reflecteren over al of niet plezierige lezerspost: ‘Ik ben heel erg teleurgesteld in de vertaling in het Nederlands, dat zo slecht is dat ik het nauwelijks Nederlands zou willen noemen. De stijl en woordkeus lijken echt nergens op’.

Vier postume verhalen van Bril

Uitgeverij Prometheus brengt vandaag vier postume verhalen uit van de op 22 april overleden schrijver en columnist Martin Bril. Vlak voor zijn dood voltooide Bril nog het manuscript van Dertig graden in de schaduw, waarin zijn geliefkoosde personages voor het voetlicht treden evenals zijn favoriete seizoen: ‘Gewone mensen die lijden onder dagelijkse besognes als verveling, onbegrip, eenzaamheid en de bedwelmende hitte van een zomerdag’. Volgens de uitgever gaan de drie zomerverhalen vergezeld van ‘een winterverhaal als toetje’. Het boekje telt 96 bladzijden.

Ook Hemmerechts gaat weg bij Atlas

Kristien Hemmerechts verlaat na zeventien jaar uitgeverij Atlas en gaat haar nieuwe werk publiceren bij De Geus. Vorig jaar vertrok een andere oudgediende, Cees Nooteboom, bij het bedrijf van Emile Brugman. Volgens Sander van Vlerken van De Geus was Hemmerechts ‘op zoek naar de traditionele redactiebegeleiding en pr die wij onze auteurs bieden.’ Hemmerechts maakte in 1987 haar debuut bij Houtekiet met Een zuil van zout. In 1992 verscheen haar eerste boek bij Atlas: Kerst en andere liefdesverhalen. Bij Atlas publiceerde ze onder meer Kort kort lang, Margot en de engelen en Taal zonder mij, de hommage aan haar overleden man Herman De Coninck .

M.m.v. Hans Cottyn en Dirk Leyman

Zie ook papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl