Bedscènes vol ouderwets zestiende-eeuws gekreun

dvd tv-serie The Tudors
dvd tv-serie The Tudors

dvd tv-serie

The Tudors

Seizoen 1 (515 min.) € 24,99

* * *

‘Je denkt dat je het verhaal kent, maar je weet alleen hoe het afloopt.’ Aldus de introductie van The Tudors, een serie over de dynastie die Engeland radicaal veranderde. Voor wie op school even indutte bij het venster ‘Engelse troonopvolgingen’ valt er genoeg op te steken over de even ploertige als exuberante koning Henry VIII.

In dit eerste seizoen komt de man met zes echtgenotes nog niet toe aan het afhakken van de hoofden van zijn vrouwen. Henry (Jonathan Rhys Meyers) leeft zich uit op hofdames, riddertoernooien en plannen om Frankrijk te veroveren.

Zijn historische afscheiding van de kerk van Rome zet hij in na een kort ziekbed, veroorzaakt door mislukt slootjespringen. Meer dan de hofintriges imponeren de glossy vormgeving en weelderige kostuums: de overdadige jurken en kleurrijke mannenpakken zijn iedere scène een genot. Bij die aanpak passen de vele bedscènes vol ouderwets zestiende-eeuws gekreun, die bedoeld lijken om de schoonheden van de mannen- en vrouwenlijven te etaleren. Dat lukt.

    • Ron Rijghard