Zwitserse overheid wil ingrijpen bij conflict bankgeheim

Zurich. De Zwitserse overheid zal alle juridische middelen aanwenden om te voorkomen dat bankconcern UBS gegevens van Amerikaanse klanten overhandigt aan de belastingdienst in de Verenigde Staten. Desnoods zullen de Zwitsers de informatie zelf confisqueren, zo bleek gisteren uit stukken van de overheid. De belastingdienst in de VS wil dat de bank gegevens van 52.000 Amerikanen overhandigt, nadat UBS eerder al de gegevens van honderden Amerikaanse klanten, die de belasting zouden hebben ontdoken, overdroeg en een schikking had getroffen. UBS, een van de grootste banken van Zwitserland, heeft de autoriteiten in de VS laten weten niet te kunnen voldoen aan hun verzoek omdat dat in strijd is met het bankgeheim in Zwitserland. De Amerikanen hebben een rechtszaak aangespannen tegen UBS. Afgelopen maart werd al bekend dat de Zwitserse overheid een team Amerikaanse advocaten in dienst had genomen om in de VS de positie van UBS te kunnen uitleggen.