Zware bomaanslag in Afghanistan

Een zware bomaanslag in de Afghaanse provincie Logar heeft vandaag aan 25 mensen het leven gekost, onder wie dertien leerlingen van een lagere school en vier politieagenten.

Aanvankelijk twijfelde de politie of de explosie, in een gekantelde vrachtwagen, als een aanslag gepland was. Logar, ten westen van Kabul, wordt vaak gebruikt als smokkelroute voor explosieven om aanslagen mee te plegen in de hoofdstad. Later verklaarde de politie dat er wel opzet in het spel was. De vrachtwagen was gisteravond laat gekanteld, en de politie arriveerde vanmorgen om de weg vrij te maken. Toen werd de bom, die verstopt was tussen de lading hout, van afstand tot ontploffing gebracht. Er werd tot op ruim anderhalve kilometer afstand schade aangericht aan winkelpanden en huizen.

In de zuidelijke provincie Zabul hebben Afghaanse militairen de afgelopen nacht bijna dertig Talibaanstrijders gedood toen zij in een hinderlaag liepen, meldt het leger. Elders in het zuiden zijn twee westerse militairen omgekomen door een bermbom. Onbekend is waar dit gebeurde.

De Amerikaanse mariniers die sinds een week het offensief Slag met het Zwaard uitvoeren in de zuidelijke provincie Helmand beklagen zich over een tekort aan Afghaanse militairen. De 4.000 mariniers worden bijgestaan door 650 Afghanen, maar dat is onvoldoende om de posten te bemannen die nu worden opgezet in gebieden die voorheen in handen van de Talibaan waren. Volgens de Amerikaanse brigadegeneraal die het offensief leidt zijn er momenteel niet meer Afghanen beschikbaar. (AP, Reuters, AFP, BBC)