Zeepaardman valt op grote vrouwen

Zeepaardenmannetjes vallen op grote vrouwtjes. Hiermee zorgen ze ervoor dat ze meer en grotere eieren krijgen, en grotere nakomelingen. Dat schrijven Zwitserse onderzoekers deze week in Behavioural Ecology and Sociobiology. Zeepaardjes hebben een bijzondere voortplantingsstrategie: mannelijke zwangerschap. Het mannetje beschikt over een broedzak waar de vrouw haar eitjes in stopt. Het mannetje steekt dus veel meer energie in zijn nakomelingen dan het vrouwtje. Toch werd lange tijd gedacht dat zeepaardjes een gewone sekserolverdeling hadden: mannetjes concurreren om vrouwtjes. De Zwitserse wetenschappers tonen het tegenovergestelde aan: ze lieten tien vrouwtjes en zestien mannetjes speeddaten, waarbij de dieren snel ter zake kwamen. De mannetjes brachten meer tijd door met grotere vrouwtjes, terwijl de vrouwtjes geen onderscheid maakten. Die leek het niet uit te maken met wie ze het deden.