Woningmarkt blijft lauw

De huizenprijzen stijgen weer iets, maar de woningmarkt blijft kampen met de gevolgen van de crisis. Het afgelopen kwartaal werd een derde minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde woning kostte 225.000 euro, 5,6 procent minder dan in de periode april-juni vorig jaar, het toppunt van de woningmarkt.

Dat bleek vandaag tijdens de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ondanks deze daling was NVM-voorzitter Ger Hukker licht positief. Hij sprak van een voorzichtig herstel van het vertrouwen van de potentiële huizenkoper ten opzichte van het eerste kwartaal. „Er is een kwart meer woningen verkocht en de prijs is met 1,6 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal”, stelt Hukker. „Dat is een lichtpuntje.”

Of er sprake is van een serieus herstel is maar de vraag. De wintermaanden zijn traditioneel een mindere periode om een huis te verkopen. „De laatste drie kwartalen trok de consument zich niks aan van de gebruikelijke seizoentrends. De crisisgedachte overheerste”, zegt Hukker. „Nu zitten we weer een beetje in het gebruikelijke patroon, maar het is nog allemaal heel pril. Van een structurele verbetering wil ik niet spreken.” De NVM blijft bij de verwachting dat de gemiddelde huizenprijs dit jaar, vanaf januari tot en met december, met 5 procent zal dalen.

De huizen die op de markt zijn, staan ook steeds langer te koop. Een gemiddelde woning stond het afgelopen kwartaal 110 dagen, ofwel 3,5 maanden, te koop. Dat is ongeveer gelijk aan de looptijd tijdens de vorige crisis op de huizenmarkt aan het begin van de jaren tachtig. In het tweede kwartaal vorig jaar was dit nog 76 dagen, ofwel ruim een maand korter. Er is een gat ontstaan tussen vraag en aanbod. Waar bijvoorbeeld de gemiddelde transactieprijs voor een tussenwoning 217.00 bedroeg, lag de gemiddelde vraagprijs op 232.000 euro. „Als huiseigenaren willen verkopen, moeten ze hun huis realistisch prijzen. Doen ze dat niet, dan staat hun huis alleen in naam te koop, zonder kans verkocht te worden”, meent Hukker.