Voorlopig geen controle rookverbod bij kleine kroegen

Den Haag. Kroegen zonder personeel kunnen deze zomer ongestoord de asbak weer op de tafel zetten. Tot eind augustus zal de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij de eenmanszaken niet gaan controleren of ze zich wel houden aan het rookverbod in de horeca. Ook het innen van boetes die al zijn opgelegd, wordt voorlopig opgeschort. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) gisteren geantwoord op vragen van de VVD. Voor kroegen met personeel blijft het toezicht gewoon gehandhaafd. De minister komt met zijn besluit nadat tot tweemaal toe cafés zonder personeel - café De Kachel in Groningen en café Victoria in Breda - werden vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. Eind augustus verwacht Klink de wijziging van de regels aan de ministerraad te kunnen voorleggen.