Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten.

Netwerk. Verslag over een schadeclaim tegen medicijnenfabrikant Lilly. Robert van der Maaten kreeg diabetes nadat hij vier jaar Lilly’s antipsychosemiddel Zyprexa slikte. Hij stelt Lilly daarvoor aansprakelijk. Volgens een oud-werknemer van Lilly gaf de fabrikant opdracht aan haar verkopers om de bijwerkingen van Zyprexa te marginaliseren. In januari betaalde Lilly al ruim 1 miljard euro om Amerikaanse schadeclaims af te kopen. Ook aandacht voor Pakistan, waar twee miljoen vluchtelingen voor de Taliban in erbarmelijke omstandigheden leven. Met commentaar van de mensenrechtenactivist Tahira Abdullah. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor het afluisterschandaal bij de Engelse tabloid News of the World, die duizenden mobiele telefoons van onder anderen politici liet afluisteren en die nu met schadevergoedingen rechtszaken probeert te voorkomen. Verder reportage uit Teheran waar anti-regeringsdemonstraties ‘vermorzeld’ zullen worden, en de crisis in de Nederlandse industrie. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Sterren op het doek: Ron Brandsteder. Bekende Nederlanders worden geportretteerd door drie kunstenaars. Ondertussen praat Hanneke Groenteman met het schildersmodel. Ron Brandsteder, televisie-presentator wordt geportretteerd. Echt bij zijn innerlijk komen, schijnt alleen kunstenaar Erik Sok te lukken. Hij heeft dan ook wel een heel bijzondere techniek: hij raakt het model aan en schildert wat hij voelt. Slavica Sekuloski maakt een traditioneel portret. En Willemien Brand maakt een heel persoonlijk werk. Ned.2, 20.50-21.25u.

Koppen XL: Op cruise met de MSC Orchestra. De gemiddelde leeftijd van de vakantiegangers die een bootcruise maken is in vijf jaar tijd van 50 jaar en ouder gedaald tot 30. De tickets zijn goedkoper geworden, maar dat wordt gecompenseerd door hogere prijzen aan boord. Reportage van een cruise met de MSC Orchestra, één van de grootste schepen in zijn soort, geschikt voor 2.500 passagiers. Een drijvend hotel met 1.275 kajuiten, twee zwembaden, jacuzzi’s, een tennisplein, discotheken, schoonheidssalon, fitness, mini golf en golfsimulator, bioscoop, een theater en verschillende winkels. Eén, 21.35-22.10u.

documentaire

Natuurlijk – Het blauwe goud. Documentaireserie over internationale waterproblematiek. De kwaliteit van het drinkwater in de metropool Ho Chi Minhstad (Saigon) is erg slecht als gevolg van de Vietnamoorlog. De Nederlandse overheid en een drinkwaterbedrijf zijn bezig de watervoorziening voor acht miljoen inwoners structureel te verbeteren. In de stad Can Giuoc vertelt een Vietnamese bootvluchteling, die in Nederland terechtkwam, hoe hij de dertigduizend inwoners in zijn geboorteland helpt aan veilig en betrouwbaar drinkwater, nu hij daar weer woont. Ned.2, 20.00-20.25u.

Holland Doc: Jack, de Balkan en ik. Documentaire. De Nederlands-Bosnische filmmaker, journalist en muzikant Sergej Kreso reist samen met de van oorsprong Belgisch-Afrikaanse rock-’n-rollmuzikant Jack Roskam naar de Balkan. Beiden reflecteren op de keuzes die zij tijdens de Balkanoorlog hebben gemaakt. Een zoektocht naar antwoorden op de ethische en morele dilemma’s waar een oorlog mensen voor plaatst. Ned.2, 22.50-23.55u.

Ronde van Frankrijk

Tourjournaal. Nieuws en reportages uit de Ronde van Frankrijk met een verslag van de vandaag verreden rit. Ned.1, 19.28-20.00u.

Tour 2009. Praatshow over de Ronde van Frankrijk, gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke, vanavond vanuit Barcelona met met als gasten veldrijder Niels Albert en acteur-regisseur Tom Van Dyck. Eén, 21.45-22.35u.

Studio Sportzomer De Avondetappe. Terugblik op de etappedag en ander Tournieuws. Gasten zijn Johan Cruijff en Gert-Jan Theunisse, oud-wielrenner. Ned.1, 22.55-23.50u.

Tour morgen. Rechtstreeks verslag van de zesde etappe van Barcelona naar Arcalis over 224 kilometer Ned.1, 14.30-17.45u.

radio

Zomeravonden. Interviews met ‘culturele kopstukken’ afgewisseld met reportages en muziek. Vandaag: Ivo van Hove (1958), directeur van Toneelgroep Amsterdam en filmregisseur. Tijdens een radiobezoek aan zijn Vlaamse geboortedorp Heist op den Berg praat hij o.m. over de band met zijn acteurs en David Bowie. Radio 6, 19.02-22.00u.