Verkeerde uitspraken over `witte` vmbo`ers

Scheidend directeur Bart Engbers van vmbo-school Vader Rijn in Utrecht is een man met het hart op de juiste plaats (NRC Handelsblad, 4 juli). De empathie waarmee hij over zijn pupillen spreekt en zijn ideeën over het opvoeden van leerlingen én hun ouders zouden in onderwijsland gemeengoed moeten zijn. Jammer echter dat hij twee ongenuanceerde uitspraken doet over de vmbo-populatie. Hij zegt: ”Nederlandse kinderen op het vmbo komen uit de laagste sociale klassen.” En: ”Die moeten niet veel van zwarte kinderen hebben.”

Ik geef op het mbo les aan leerlingen die voornamelijk een vmbo-achtergrond hebben. Als loopbaanbegeleider weet ik dat ze uit vrijwel alle lagen van de bevolking komen. Dat `witte` vmbo`ers niet veel van zwarte kinderen moeten hebben, is een bewering die Engbers wellicht baseert op eigen waarneming in Utrecht. In zijn algemeenheid kan en mag je zo`n uitspraak niet doen.

    • Kees de Wit Eindhoven