Vaccins pas op laatste moment verdeeld

Welke groep Nederlanders in oktober als eerste een vaccin krijgt tegen de Mexicaanse griep, wordt op het laatste moment besloten. Dit heeft het RIVM bekendgemaakt. De 34 miljoen vaccins die het kabinet heeft besteld, komen naar verwachting vanaf oktober gefaseerd beschikbaar.

Het RIVM wil „eerst zo veel mogelijk informatie verzamelen, zodat daarna een verstandige beslissing genomen kan worden”. Drie groepen komen in aanmerking voor de eerste vaccins: ouderen en chronisch zieken; medisch personeel in ziekenhuizen; kinderen en jongeren. Tot nu toe bleek de laatste groep het meest gevoelig voor het virus.

De draaiboeken voor het toedienen van de vaccins zijn al klaar. Het is echter nog onduidelijk of de vaccins via huisartsen en GGD’s of apotheken worden verspreid.

Het ministerie van Volksgezondheid laat op dit moment onderzoeken of mensen zich willen laten inenten tegen de Mexicaanse griep. Reden voor dit onderzoek is de slechte ervaring met de vaccinatiecampagne onder meisjes tegen baarmoederhalskanker, afgelopen voorjaar. Nog niet de helft van de opgeroepen meisjes tussen 13 en 16 jaar kwam opdagen.

Het onderzoek wordt gebruikt voor een publiekscampagne over nut en noodzaak van de inenting tegen de Mexicaanse griep. De vaccinatiecampagne begint waarschijnlijk in oktober. Ook de GGD is daarbij betrokken. „Voor een deel liggen de draaiboeken al klaar”, zegt een woordvoerder van de GGD. „We hebben geput uit de ervaring die is opgedaan met een grote campagne bij de vaccinatie tegen meningokokken voor drie miljoen kinderen.”

Bij het RIVM zijn nu 145 besmettingen van het Nieuwe Influenza A (H1N1) bekend. 57 mensen raakten in Nederland besmet door contact met een geïnfecteerde. De rest liep de griep in het buitenland op. Er zijn nog geen sterfgevallen bekend. Wereldwijd ligt het aantal besmettingen op 94.512, het aantal doden op 429. In Nederland neemt de vraag naar mondkapjes toe, volgens producent 3M. De effectiviteit is omstreden. Volgens experts helpen mondkapjes niet tegen besmetting, goede hygiëne is belangrijker.

Achtergronden op nrc.nl/griepvirus