Utrecht stemt in met duurder Muziekpaleis

De Utrechtse gemeenteraad heeft zich neergelegd bij de forse kostenstijging van de bouw van het Utrechtse Muziekpaleis. Vorige maand werd bekend dat de bouw ruim 34 miljoen euro duurder werd dan geraamd. Maar een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad stemde afgelopen dinsdag toch in met voortzetting van de bouw. GroenLinks, D66, SP en Burger en Gemeenschap stemden tegen.

De kostenstijging, zo maakte het college van B&W vorige maand bekend, was deels het gevolg van prijsstijgingen van aannemers en materialen (17,5 miljoen), de nieuwe energienorm (ruim 4 miljoen) en extra veiligheidseisen (ruim 2 miljoen). De renovatie van de oude zaal van Vredenburg kost eveneens 9,5 miljoen euro extra.

De bouw van het Muziekpaleis, een onderdeel van de renovatie van het stationsgebied en Hoog Catharijne, heeft een vertraging opgelopen van ruim twee jaar. In juni 2007 werd het oude muziekcentrum Vredenburg gesloten, een bouwvergunning voor het Muziekpaleis wordt pas tegen het eind van dit jaar verwacht.

Aanvankelijk zou het Muziekpaleis in 2010 openen. Dat wordt nu waarschijnlijk 2013. Ook de gewenste samenwerking van de drie muziekpodia in het nieuwe muziekcentrum, Poppodium Tivoli, Muziekcentrum Vredenburg en Jazzpodium SJU, leidde al tot problemen. Poppodium Tivoli gaf aan niet meteen te willen fuseren met de andere twee partijen. De gemeente Utrecht interpreteerde dit als contractbreuk, en zette Tivoli uit het project.