Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Tv-zomerslaap kans voor nieuw talent

De zomerslaap van Hilversum is berucht, er wordt altijd veel geklaagd over herhalingen. Maar in die luwte van de zomer grijpen aanstormende talenten soms hun kans. Dat ze ook wel eens misgrijpen hebben we bij DZDD gezien, waar drie jongelui door de VARA voor de wolven werden gegooid. Dan blijkt weer dat presenteren een vak is.

Ik pak de gids erbij. Elke week krijg ik er drie (NCRV, TROS en VPRO) die vaak vrijwel ongelezen de bak ingaan, maar deze keer niet. Waar willen die dat ik naar kijk?

Zowel de VPRO- als de NCRV-gids tippen VPRO: Jong en geld. Geen vrijblijvend thema, want de laatste tijd bereiken ons steeds alarmerende berichten dat jongeren niet met geld kunnen omgaan. Dat viel nog best mee.

Zes portretten van jongeren, allemaal begin 20, variërend van een internetpokeraar (Erik) die 40.000 euro per maand binnentikt, tot een kraakpandbewoonster (Mies) die van een erfenis van 5.000 euro haar hele opleiding in de biologisch-dynamische tuinbouw wil betalen. Iets wat alleen maar lukt als ze blikjes tomaten koopt van 22 cent (die dan weer niet biologisch zijn). Het prettige was dat daar niet lacherig over werd gaan, integendeel, men had diep respect voor Mies. Verder nog een demente-bejaardenverzorgster, een studente criminologie en een jonge ondernemer, Bas. Wist u dat je voor 250 euro je begrafenis op internet kunt laten ‘streamen’ zodat iedereen er digitaal bij kan zijn? En dan krijg je nog een dvd ook. Bas zat met in zijn hand een geluidscassettebandje van de begrafenis van zijn vader, dat hij op zolder had gevonden. Zo was het allemaal begonnen.

Er ontstond een enigszins voorspelbare discussie, geleid door twee no-nonsense meiden, die zich vlot van die taak kweten. Geen spoor van make-up, zo te zien ‘ongestyled’, een had zelfs een opvallend rommelig gebit. Haast een beetje te to-the-point. Is dat een nieuwe stijl?

Jammer dat uitgerekend die Erik daar niet bij zat, bij die discussie. Met hem had ik het meeste medelijden. Vooral toen hij tientallen blikjes frisdrank afrekende bij de kassa van de supermarkt. De werksters die de blikjes opruimden kregen 10 euro per uur. Laat hem gaan wieden bij Mies!!! Dan kan het nog goed komen.

Het was allemaal prettig onnadrukkelijk multi-culti, inclusief de presentatie.

Ook de AVRO doet op dit gebied zijn best met Nasrdin Dchar, die Op de bon mocht presenteren. Dat kwam daarna. Een van de vele halve of hele Blik op de weg-klonen. Lekker kijken hoe een ander wordt betrapt.

Maar Nasrdin mocht voorlopig alleen de autocue en de voice-over doen.

Wel zo veilig in het begin.