Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Tantra

Onderuitgezakt hang ik op de bank met een versleten boek over tantra op schoot. Haast voor niks kocht ik het ding in een antiquariaat. Onder de veelbetekenende blik van de verkoper die het, net als ik vroeger, volledig met seks leek te associëren. Met twee wijsvingers tikte hij de prijs in op zijn antieke kassa en keek daarbij met grote belangstelling naar de titel. „Tantra”, zei hij, zonder enkele toevoeging. En nog eens „tantra”, en keek me daarbij diep in de ogen. Inmiddels heb ik geleerd dat gespeeld zelfvertrouwen uiteindelijk omslaat in echt zelfvertrouwen, met dank aan mijn toneellessen, en acteerde de sterren van de hemel. Totdat ik me echt niet meer opgelaten voelde en glimlachend met het boek onder de arm de straat op liep.

Tantra roept meestal de associatie ‘seks’ op, en: ‘klaarkomen in ingewikkelde standjes’. Maar dat is niet het hele verhaal. Tantra gaat vooral over ‘go with the flow ’ en ‘loslaten’. Wat dat nu precies betekent en wat het per definitie niet is legt Osho, beter bekend als Bhagwan, uit in mijn nieuwste aanschaf. Op extreme wijze toont hij met zijn eigen levensstijl aan dat een ascetische, celibataire monnik en een koopgrage multimiljonair qua spiritualiteit elkaars gelijken kunnen zijn. Ze klampen zich beiden vast aan een kant van dezelfde medaille: bezit. De een verwerpt het, de ander verrijkt zich ermee.

Osho’s woorden doen me denken aan de boeddhistische meditatieleraar Chögyam Trungpa. Trungpa had zo zijn eigen methoden om mensen opmerkzaam te maken op uitingen van egogerichte spiritualiteit. Als hij zag dat een student zich aan de meditatie vastklampte zoals een ander aan zijn sportauto, sloop hij naar de student toe en spuugde hem vervolgens in de nek.

Spiritualiteit zit ’m niet in urenlange meditatiesessies of in het afzweren van dure auto’s, modieuze schoenen en make-up, demonstreren Osho en Trungpa op eigen wijze. Je vol overgave laten meestromen op de natuurlijke golven van het dagelijkse leven, daar gaat het om. En af en toe valt er een grote kei in het water die een fikse deining veroorzaakt. De kunst is om ook dan te blijven drijven.