Spotje over goochelaar ingetrokken

Het reclamespotje voor Oldtimers-drop met authentieke beelden van een vooroorlogse goochelaar wiens identiteit gisteren werd onthuld op de Achterpagina, is door de makers teruggetrokken. De goochelaar bleek in werkelijkheid de legendarische Larette te zijn, een Joodse Oostenrijker die in Amsterdam woonde en in 1943 zelfmoord pleegde omdat de Gestapo hem op de hielen zat. Het spotje was sinds vorige week te zien in de Ster-blokken, maar wordt nu niet meer uitgezonden. Ook op YouTube is het vandaag verwijderd.

„Als we hadden geweten dat de man zo tragisch aan zijn eind is gekomen, zouden we die beelden natuurlijk nooit hebben gebruikt”, zegt Raymond Verwijk van het reclamebureau De Frank Pels Company waar de Oldtimers-reclame wordt gemaakt.

In het bewuste filmpje werd de naam van Larette, die eigenlijk Cornelis Hauer heette, niet genoemd. In plaats daarvan werd de goochelaar aangeduid onder de fantasienaam Tony Padrami.

Volgens de commentaarstem was deze Padrami in 1938 uit Joure weggejaagd nadat hij een zakje drop in het niets had doen verdwijnen.

    • Henk van Gelder