Slaapproblemen online verholpen

Online therapie is een effectief middel tegen slapeloosheid. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers deze week in de Archives of General Psychiatry. Ze onderzochten mensen die al meer dan tien jaar ernstige slapeloosheid hadden. De helft van deze groep nam gedurende negen weken deel aan een internettherapie, gebaseerd op cognitieve therapie. Het doel daarvan is het doorbreken van negatieve gedachten over slaap en het aanleren van `gezonde` slaapgewoonten. De online therapie verminderde de ernst van de symptomen van de slapelozen met de helft, terwijl de controlegroep evenveel klachten bleef houden. De effecten waren een half jaar later nog dezelfde. Een op de vijf Nederlanders heeft regelmatig last van slapeloosheid. De onderzoekers denken dat online therapie de drempel om hulp te zoeken voor dit probleem fors kan verlagen.