Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

SBY krijgt groot mandaat voor uitvoeren agenda

De Indonesische president Yudhoyono lijkt de verkiezingen in één keer te winnen. Het moeilijkste komt nog: kan hij zijn vele ambities ook waarmaken?

Elske Schouten

De officiële uitslag laat nog twee weken op zich wachten, maar inmiddels is duidelijk: de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, vaak aangeduidt als SBY, krijgt een nieuwe termijn van vijf jaar. Bij de presidentsverkiezingen gisteren haalde hij zo’n 60 procent van de stemmen, blijkt uit voorlopige tellingen van peilingbureaus en de kiescommissie.

Zijn twee tegenstanders weigeren nog hun verlies toe te geven, onduidelijk is of zij de resultaten juridisch zullen aanvechten. Yudhoyono moet formeel zijn regeerperiode nog afmaken en zal beginnen met het samenstellen van een kabinet. Zijn tweede termijn, samen met vicepresident Boediono, begint op 20 oktober.

De ambities voor de komende vijf jaar zijn groot. Yudhoyono wil de economische groei verhogen tot 7 procent om aan te haken bij de snelgroeiende ‘BRIC’-landen Brazilië, Rusland, India en China. Het percentage van de bevolking dat leeft van minder dan 15 euro per maand, wil hij terugbrengen van 14,2 tot 8 à 10. Ook op internationaal niveau wil Indonesië weer serieus worden genomen.

De economische groei wordt geremd door slechte wegen, havens en vliegvelden, tekorten aan elektriciteit, corruptie en overdadige lokale regelgeving, waardoor ook buitenlandse investeerders wegblijven. De mensenrechten zijn nog niet op orde: in Papoea woedt een conflict met een afscheidingsbeweging, de onverdraagzaamheid tegen religieuze minderheden neemt toe en onlangs verscheen een rapport over grootschalig geweld en afpersing door de politie. Intussen zal Indonesië zijn gigantische tropenbossen moeten beschermen.

Van groot belang voor zijn succes is wie Yudhoyono benoemt in zijn kabinet. De politieke partijen in zijn coalitie zullen in ruil voor hun loyaliteit ministersposten eisen. Ook kunnen partijelites in de weg staan bij de broodnodige hervorming van het ambtenarenapparaat.

In hoeverre Yudhoyono dit kan voorkomen, hangt af van zijn persoonlijkheid. Hij staat bekend als besluiteloos en houdt graag iedereen tevreden. Toch zijn de voortekenen goed. Zondag zei hij in een interview dat hij zoveel mogelijk partijloze professionals in zijn kabinet wil. Hij zal ook hebben geleerd van zijn huidige kabinetsperiode, waarin een ‘regenboogcoalitie’ van alle partijen niet zorgde voor steun in het parlement. En, het belangrijkst: het gigantische mandaat dat hij gisteren van de kiezers heeft gekregen, moet hem genoeg zelfvertrouwen geven om de komende vijf jaar een eigen richting te kiezen.

Correspondent Elske Schouten blogt op nrc.nl/jakarta