Recherche kan Karst T. niet nader verklaren

Karst T. leefde geïsoleerd en pleegde zijn aanslag op Koninginnedag alleen, zo blijkt uit het recherche-onderzoek. Maar waarom hij het deed, zal nooit duidelijk worden.

Het was een ongekend groot onderzoek. Meer dan tweehonderd rechercheurs hebben zich gebogen over het leven van Karst T., de 38-jarige man die tijdens de viering van Koninginnedag in Apeldoorn met zijn zwarte Suzuki Swift door dranghekken en publiek reed, waardoor zeven omstanders omkwamen.

Een aanslag op de koninklijke familie, zei het Openbaar Ministerie (OM) nog dezelfde dag. Die verdenking was gebaseerd op wat Karst T. tegen politiemensen en ambulancepersoneel had gezegd, kort voordat hij bewusteloos raakte. Hij overleed de nacht erna aan zijn verwondingen.

Nu is het onderzoek van de Nationale Recherche afgerond. De conclusie dat het ging om een aanslag, staat nog steeds overeind, zeggen bronnen. Maar nieuw bewijs over de motieven van T. is nauwelijks gevonden.

Het onderzoek naar Karst T. was ongewoon en buitengewoon gecompliceerd. Allereerst natuurlijk omdat T. het niet meer kan navertellen. Maar ook omdat hij de laatste jaren van zijn leven steeds geïsoleerder was geraakt – en daardoor nauwelijks sporen heeft achtergelaten.

In het huis van T. is geen computer gevonden, dus evenmin e-mail die inzicht kan geven in zijn persoonlijkheid. Uit de schaarse financiële transacties van T. in de laatste maanden heeft de politie niets kunnen afleiden. Sociale contacten had hij nauwelijks. En ook zijn familie kon niet vertellen waarom hij tot deze daad kwam.

In het onderzoek heeft justitie geprobeerd alle mogelijke theorieën en scenario’s uit te sluiten. Alle tips, hoe klein ook, zijn minutieus nagelopen. Zo was er een vrouw die zei dat ze enkele dagen voor Koninginnedag een zwarte Suzuki had gezien bij een bezoek van koningin Beatrix aan de Eemshaven. Ook is er gekeken naar de betekenis van de tatoeages op het lichaam van T. Ze zouden extreem-rechts zijn, of andere informatie bevatten. Ook dat spoor liep dood.

In de eerste uren na de aanslag is serieus rekening gehouden met een mededader – diverse getuigen zouden iemand uit de auto hebben zien vallen. Daarom mochten onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) eerder bij de slachtoffers dan hun familieleden, op zoek naar vezels die aan Karst T. of zijn auto konden worden gelinkt. Het leidde tot veel consternatie in ziekenhuizen. Inmiddels heeft justitie de mogelijkheid uitgesloten dat iemand anders dan Karst T. betrokken was.

Wat weet de recherche wel? Dat T. zo goed als zeker geen zicht op een ander huis had. De huur van zijn woning in Huissen was opgezegd, maar zijn spullen waren niet weggehaald.

De dag na Koninginnedag hadden er nieuwe huurders in moeten trekken. Mogelijk wilde T. gaan zwerven. Dat deed hij eerder.

Bij de doorzoeking van de Suzuki vond de recherche geen wapens of explosieven. Wel lagen in de auto een verrekijker en een vlaggetje. Wat T. daarmee wilde, is niet duidelijk geworden. Mogelijk wilde hij de indruk wekken echt voor de stoet te zijn gekomen als hij zou worden aangehouden.

Drie weken geleden heeft de recherche haar onderzoek afgerond. De conclusies blijven geheim tot na de zomer. Want dan worden alle onderzoeken naar deze dag samen gepresenteerd: dat van politie en justitie, het onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding naar de beveiliging van het Koninklijk Huis en een onderzoek in opdracht van college van B en W van Apeldoorn.

De presentatie is uitgesteld in afwachting van een post mortem analyse van T.’s gedragingen door het NIFP, het psychiatrisch onderzoekscentrum van justitie – een unicum in Nederland. Eerder zei hoogleraar forensische psychiatrie Karel Oei in deze krant dat „justitie alles gedaan wil hebben om de onderste steen boven te krijgen”.

De recherche liet ook al een analyse van T.’s gedrag maken, mede op basis van de bevindingen van hun profilers, gespecialiseerd in het aflezen van persoonlijke kenmerken uit een delict.

Het Openbaar Ministerie verwacht volgens ingewijden evenwel dat de motieven van T. misschien nooit duidelijk zullen worden. Zijn daad zal daarmee de boeken ingaan als een ‘niet nader te verklaren’ eenmansactie.

Of de verklaring van Karst T. na zijn aanslag openbaar wordt gemaakt, staat nog niet vast. Er zouden „bezwaren” zijn. Welke dat zijn, willen de bronnen niet zeggen. De komende weken zal op hoog niveau worden gesproken over T’s laatste woorden.

Achtergronden op nrc.nl/apeldoorn

    • Merel Thie
    • Steven Derix