President van China verlaat G8-top wegens crisis met Oeigoeren

L`Aquila. De Chinese president Hu Jintao heeft zijn verblijf in Italië, waar gistermiddag de top van de G8 is begonnen, afgebroken in verband met de rellen in de westelijke Chinese provincie Xinjiang. In Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang, probeerden oproerpolitie en militairen gisteren een grote menigte van Han-Chinezen uiteen te drijven die demonstreerde tegen de recente rellen van de Oeigoeren. In de stad zijn duizenden militairen om de orde te herstellen. Bij de etnische rellen, die zondag begonnen, zijn tot nu toe zeker 156 mensen omgekomen en vielen ruim duizend gewonden. Li Zhi, plaatselijk leider van de Communistische Partij, zei gisteren dat de aanstichters van het etnisch geweld de doodstraf moeten krijgen en dat er al veel arrestaties zijn verricht. De meeste arrestanten zijn volgens Zhi studenten.